fbpx

Luisa Pascu: Terapija usporedbom

Nova izložba – Terapija usporedbom

Terapija usporedbom prva je izložba mlade umjetnice Luise Pascu kojom se bavi intimnim preokupacijama. Izložba se otvara u Galeriji događanja u petak, 4. ožujka 2022. godine u 19.00 sati, a moći će se pogledati do 25. ožujka.

Terapija usporedbom

Umjetnica u svom radu istražuje odnos vlastitog tijela i prostora s naglaskom na anksioznost prouzročenu iracionalnim, dismorfičnim odnosom prema vlastitom odrazu u ogledalu.

Ogoljujući čin samopromatranja, Pascu se nadovezuje na Lacanovu tezu o zrcalnoj fazi, primjećujući kako vlastiti odraz u ogledalu ne pruža otuđujuću, objektivnu sliku, nego dismorfičan odraz, neurednu skupinu različitih dijelova tijela koje pod utjecajem nelagode amopromatranja postaju prenaglašeni, ogromni i emotivno nabijeni.

Dimenzije slika također odražavaju ovu tendenciju, te su one veće od prirodne veličine umjetnica čime je naglašena predimenzioniranost dojma o veličini vlastitog tijela. Bira vertikalni format, referirajući se tako na društvene mreže, na kojima su fotografije ili video uglavnom vertikalni.

Autorica progovara i o dvostrukoj nelagodi – onoj zbog dojma predimenzioniranosti vlastitog tijela, ali i onoj uzrokovanoj sviješću o posramljujućim opsesivnim „banalnim“ mislima o izgledu.

Činjenica da Luisa Pascu problematici prilazi razigrano, tražeći humorističke odmake, na taj se način poigravajući s nelagodom i otvarajući put do razrješenja ne umanjuje težinu mentalnog utega koji stoji kao prepreka između različitih aspekata sebstva.

Naziv izložbe: Terapija usporedbom
Trajanje izložbe: 4. – 25. ožujka 2022.

www.knap.hr/centar/izlozbe/

O autorici:
Luisa Pascu (rođena 14. siječnja 2000. u Beču) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te potom upisala Akademiju likovnih umjetnosti – Odjel slikarstva. Izlagala je u galeriji Lauba u sklopu projekta “Šalji dalje” (2020.), u galeriji CEKAO u sklopu izložbe Škola hodanja (2021.), te u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića Zaprešić (Unutrašnji prostori, 2021.) i u knjižnici Savski Gaj (Spavanje, 2022.).

Djelovala je u skupu javnih intervencija unutar projekta Grad na drugi pogled Trešnjevka (2021.). Dosad je sudjelovala u različitim glazbenim projektima od kojih izdvajamo naslovnicu albuma “Disturbance in a Quiet Summer Night” (2018.) glazbene grupe Nellcote (Geenger Records, 2019.) i naslovnicu albuma “Face in the Water” (2018.) hrvatskog glazbenika Ariana Peharda.

Ilustrirala je slikovnicu Mitja i potres (2021, tekst: Ivanka Blažević-Kiš). 2021.godine ima samostalnu izložbu u Galeriji Sivoj i skupnu izložbu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Foto: Press – Terapija usporedbom