fbpx

Maestro Mladen Tarbuk i zbor HRT stvaraju povijest

KD Blagoje Bersa…

Mladen Tarbuk– Dušo moja je nastala na nagovor Smiljana Radića, kornista Zagrebačke filharmonije koji se vrlo uspješno bavi i pisanjem pjesama za klape. Smiljan je predložio jednu od svojih netom spjevanih pjesama, a ja sam se bacio na posao, čuvajući neke specifične idiome klapskog pjevanja koji vuku svoje korijene iz gregorijanskog korala, i istovremeno uvodeći neke tekovine zborskog pjevanja kao što je dvozborno pjevanje i klizanje tonaliteta – rekao je maestro Mladen Tarbuk.
U ciklusu Sfumato, na drugom koncertu ove sezone, Zbor HRT-a stvara povijest i to u utorak 8. studenoga s početkom u 20.00 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Čak tri nova djela Mladena Tarbuka, rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije u sezoni 2016./2017., doživjet će praizvedbu na koncertu pod ravnanjem samog autora. Riječ je o skladbama za muški zbor Govoren’je Judino i Dušo moja, te skladbi Mexicana, za ženski zbor, mezzosopran solo, flautu, trubu, trombone i udaraljke.
zbor HRTSkladba Mexicana, po kojoj sam koncert nosi naziv, ‘nastala je na velikom spjevu Sibile Petlevski naslovljenom kao Astečka molitva. Na jedan nevjerojatan način se tema kojom se Sibila bavila u ovom spjevu, vizija jedne Meksikanke usred vreve današnjeg velegrada Ciudad de Mexica, u kojoj joj se ukazuju davni narodi i njihovi bogovi, poklopila s mojom stalnom suradnjom s Meksičkim državnim simfonijskim orkestrom, pa sam bio u prilici i sam doživjeti sve ono o čemu je u spjevu riječ’.
Na koncertu će se, osim novih skladbi Mladena Tarbuka, naći i Kvartet za harfu, čelestu, flautu i alt saksofon sa ženskim glasovima Heitora Ville- Lobosa. Mladen Tarbuk, jedan je od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni koji s jednakim uspjehom djeluje kao skladatelj, dirigent, muzički pisac, pedagog i producent.
Izravni prijenos koncerta bit će na Trećem program Hrvatskoga radija.

Foto: Press