Svečano obilježana obljetnica rada Zaklade onkologija!
Piše: redakcija On 13 svi., 2015 At 02:52 PM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Fotogalerija

Od zaklade onkologije do hrvatskog virtualnog instituta za rad

OnkologijaPovodom uspješnog petogodišnjeg djelovanja Zaklada onkologija, sinoć je u zagrebačkom hotelu Sheraton održano događanje pod nazivom ‘Od zaklade onkologije do hrvatskog virtualnog instituta za rad’. U sklopu manifestacije bila je predstavljena i izložba izabranih umjetničkih radova slikarice Mire Gyory te prezentacija dosadašnjeg rada Zaklade onkologija i „Hrvatskog virtualnog instituta za rak“ uz prigodni promotivno dokumentarni film. Manifestaciju je vodio Tarik Filipović, dok su za glazbeni program bile zadužene Vanda Winter i Renata Sabljak uz klavirsku pratnju Josipa Cvitanovića.
Rad zaklade došli su podržati brojni liječnici, predstavnici korporacija te sportaši i glumci – akademik Davor Miličić, doc. dr. Vesna Bishof, doc.dr.sc Josip Grah, dr. Antonija Balenović, prof.dr.sc Renata Dobrila OnkologijaDintinjana, prof.dr.sc. Damir Nemet, doc.dr.sc. Dražen Pulanić, prim.dr.sc. Dinko Čović, prof.dr.sc. Željko Tanjić, doc.dr.sc. Ranko Stevanović, dr. Tamara Poljičanin,  dr. Nenad Korkut, dr. Marija Strnad, Snježana Bahtijari, Duško Ljuština, Livio Badurina, Bojana Gregorić Vejzović, Darija Lorenzi Flatz, Nataša Dangubić, Iva Mihalić, Larisa Navojec, Miroslav Ćiro Blažević, Valent i Martin Sinković, Mate Tomljenović i Matija Miličić te mnogi drugi.
Uzvanicima se obratio prof. dr. sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije i osnivač Zaklade onkologija. Upravo u želji da se postigne što bolja suradnja sa bolesnicima , njihovim obiteljima i udrugama Zaklada onkologija je pokrenula brojne aktivnosti. Pokazalo se da je vrlo važno da bolesnici aktivno sudjeluju u svom liječenju te da se sustavnim provođenjem edukacije liječnika i medicinskih sestara, bolesnika, njihovih obitelji i udruga može smanjiti stopa smrtnosti od raka u Hrvatskoj.
Zloćudni tumori jedan su od najvećih javno-zdravstvenih problema u svijetu.  Stope pojavnosti i smrtnosti od raka pokazuju kontinuirani porast, kako u svijetu i u Europi, tako nažalost i u Hrvatskoj. U svijetu je 2012. godine od raka oboljelo 14,1 milijun ljudi, a 2030. godine očekuje se brojka od čak 21,7 milijuna novooboljelih. U Europi je  iste godine oboljelo 3,7 milijuna ljudi dok se 2030. predviđa 4,1 milijun.  U Hrvatskoj je 2012. godine bilo 20 664 oboljelih, a 2030. godine očekuje se brojka od 25 989. U svijetu je 2012.  godine od raka umrlo 8,2 milijuna ljudi, a 2030. se očekuje 13 milijuna umrlih dok za iste godine brojke u Europi iznose  čak 1,9 milijuna. Prevalencija, odnosno broj živih onkoloških bolesnika u svijetu je 32,6 milijuna, u Europi 8,8 milijuna, a u Hrvatskoj 61 969.
Ovo su pokazatelji koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a posebice ne one koji se bave onkologijom.  A imajući u vidu činjenicu da i do 70% bolesnika namjerno ne uzima terapiju prema uputama, iz razloga poput internetskih informacija, lošeg stanja, sumnje u liječnika, straha od igle ili pak nenamjernih motiva razlog je zašto Zaklada onkologija svakodnevno radi na edukaciji pacijenata, ali i kvalitetnim radionicama te savjetovalištima želi razbiti predrasude i omogućiti im kvalitetnije i bolje liječenje.

Foto: Press
Fotogalerija:

comment closed