Osijek i šira okolica u osmanskom periodu
Piše: redakcija On 30 tra., 2016 At 12:11 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Izložba…

OsijekU utorak, 3. svibnja 2016. godine u 12,00 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba ‘Osijek i šira okolica u osmanskom periodu’ autora dr.sc. Mladena Radića, višeg kustosa Muzeja Slavonije. Gostujuća je to izložba koja je nakon višemjesečnog postava u matičnom muzeju 2014. i 2015. g. bila postavljena u Gradskom muzeju Požega, a nakon Zagreba u planu su i gostovanja u još ponekim muzejima.
Autor izložbe prikazuje život Osijeka i okolice s preko 300 predmeta, od kojih je većina iz zbirki Muzeja Slavonije i muzeja istočne Hrvatske kao i Hrvatskog povijesnog muzeja, Arheološkog muzeja u Zagrebu te HAZU-a. Nekoliko predmeta iz Republike Srbije, Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke biti će predstavljeno u obliku replika i ilustracija.
Povijest Osijeka i okolice u osmanskom periodu razmjerno je dobro objašnjenja kroz arhivske dokumente i stručnu literaturu. Međutim, arheološka građa tek se sporadično pokazuje široj javnosti. Cilj ove izložbe je prikazati ova područja kroz ratna zbivanja, ali i kroz svakodnevni život stanovnika i njihovo naslijeđe.
OsijekPosebna pozornost posvećena je ilustrativnom materijalu, odnosno povećanjima (planovi, povijesni tekstovi i prijevodi, vedute, arhivske fotografije, portreti i minijature, zastave, povijesne karte, dokumenti, lingvističko nasljeđe, povećanja predmeta.) Postav je podijeljen na dvije osnovne cjeline, tursko osvajanje i period vlasti u Osijeku i Slavoniji s građom iz 15., 16., i 17. stoljeća te drugi dio koji predstavlja vrijeme ratova za oslobođenje ugarskih i hrvatskih zemalja pod osmanskom vlašću (druga polovica 17. stoljeća) i nasljeđe, odnosno utjecaj osmanske umjetnosti na okolne zemlje.
Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja 2016.

Foto: Press

comment closed