fbpx

Pokvareno meso povučeno iz prodaje

Hrvatska…

Nakon otkrića HRT-ova Potrošačkoga koda pokvareno meso povučeno iz prodaje

Pokvareno meso– Nakon prikazivanja HRT-ove emisije Potrošački kod u kojoj je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana otkriveno i dokazano da je u trgovačkome lancu Plodine bilo u prodaji pokvareno meso, ono je promptno povučeno iz prodaje, čime je spriječena šteta za zdravlje građana. Potrošački kod i inače se često bavi temama povezanima sa zdravljem i sigurnošću hrane, a ovaj je put u njezinu neispravnost posumnjala HRT-ova novinarka Dijana Čović. Meso je imalo deklaraciju tvrtke PPK Karlovac i odmah je upućeno na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te su u analiziranome uzorku pronađene dvije vrste enterobakterija – seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Republici Hrvatskoj, a stručnjaci su je u mesu pronašli uz pomoć najnovijih metoda. Riječ je o opasnoj bakteriji koja je prvi put izolirana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), točnije u saveznoj državi Wisconsin te je kod ljudi prouzročila ozbiljne probavne tegobe – piše u priopćenju HRT.
Sanja Smiljanić– Nakon ovih saznanja kontaktirali smo s proizvođačem, koji je povukao iz prodaje seriju svinjskih rebaraca. Poručili su da su i oni proveli analizu, a njihovi su testovi, kažu, pokazali da je s mesom sve u redu. Prema njihovim tvrdnjama, na meso su mogli utjecati vanjski čimbenici – ističe urednica Potrošačkoga koda Sanja Smiljanić.
Dodaje kako prozvane strane u pravilu odbijaju bilo kakvu komunikaciju i davanje konkretnih odgovora kada se pojave slična neugodna otkrića te krivnju svaljuju na druge, no to ne obeshrabruje novinare koji svakoga tjedna pripremaju poznatu HRT-ovu emisiju.
– Potrošački kod i dalje će u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar nastaviti raditi neovisne analize i upozoravati na moguće propuste proizvođača i trgovaca – poručuje HRT-ova urednica Sanja Smiljanić. Vijest o pokvarenome mesu preuzeo je posljednjih dana velik broj hrvatskih medija koji su građane dodatno upozorili na važnost zaštite zdravlja te provjere namirnica prije kupovine.
U sljedećoj emisiji bit će riječi o tome jesu li fosfati koji se godinama upotrebljavaju u prehrambenoj industriji štetni, jesu li uvjeti za kupovinu nekretnina postali povoljniji, isplati li se štedjeti u trenutačno najpoznatijoj svjetskoj kriptovaluti te kako izraditi Europsku zdravstvenu iskaznicu koja pokriva troškove u slučaju nesreće na skijanju.
Emisija Potrošački kod na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) subotom s početkom u 16.15, a može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press, wikia