fbpx

Odbacujemo mogućnost produljenja mandata Siniši Kovačiću

Ogranak HND-a…

Nema ni zakonske ni profesionalne potrebe za produljenje mandata trenutačnog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Svaka drugačija odluka bila bi nedemokratsko nametanje rješenja čija je legitimnost prilično upitna, Sanja Mikelušević Pavić, Saša Leković

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti;
HND, Siniši Kovačiću mandat– Ogranak HND-a pri HTV-u odbacuje mogućnost koju je na prijedlog Ministarstva kulture putem e–savjetovanja otvorila Vlada RH a kojom se želi na još 6 mjeseci osigurati v.d mandat Glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću. Vlada Republika Hrvatske imenovala je u ožujku 2016. godine gospodina Sinišu Kovačića za v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od šest mjeseci. U tom vremenu nije se uspjelo provesti valjan natječaj za ravnatelja HRT-a, a vladino kadrovsko rješenje u navedenom razdoblju HRT je učinio predmetom stalnih prijepora u javnosti.
Iako su argumenti za takvo stajalište u programima HRT-a vidljivi gotovo svakodnevno, podsjećamo i na ostale rezultate njegova v.d mandata.
Nakon najave čistki na HRT-u bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Siniša Kovačić smjene je proveo u rekordnom roku. Njegovo v.d. ravnateljstvo smijenilo je gotovo osamdeset novinara, urednika, rukovoditelja i voditelja programskih i poslovnih jedinica, inženjera, pravnika i snimatelja. Smjenjivanja nisu zaobišla ni one koji su za svoj rad primali brojne pohvale i nagrade struke. Na njihova su mjesta, bez jasnih kriterija, mahom postavljeni članovi i simpatizeri HNiP-a, udruge čiji je prvi predsjednik uoči preuzimanja v. d. funkcije na HRT-u bio upravo Siniša Kovačić.
U proteklih pet mjeseci v. d. ravnateljstvo i programsko vodstvo svojom novom uređivačkom politikom dovelo je u pitanje sposobnost HRT-a da ispunjava svoju zakonsku obvezu javnog medijskog servisa. Drastično su urušeni programi HRT-a, posebno oni čija je zadaća promicati sadržaje iz kulture, znanosti i obrazovanja. Padom gledanosti i profesionalnih standarda ozbiljno je dovedena u pitanje objektivnost i vjerodostojnost Informativno-medijskog servisa. Pojedine su emisije HRT-a dospjele na naslovne stranice internetskih portala i novina, po svojim gafovima, dezinformacijama i nevjerojatnim uredničkim propustima. Udruga „Pretplatnik“ u svojem je javnom obraćanju ozbiljno dovela u pitanje njegove stavove i poznavanje materije glede takozvanih vanjskih produkcija, a šira javnost višekratno je upozorila na programske propuste rukovodeće garniture zbog čega je i sam Kovačić nakon tek nekoliko mjeseci posegnuo za smjenama ljudi koje je sam postavio, a koje je nedavno javnosti predstavio kao vrsne znalce i stručnjake. U svojem kratkom v. d. mandatu, osim što je potaknuo nove podjele, donio upitne poslovne odluke i pokazao neshvaćanje zadaće modernog javnog servisa, Siniša Kovačić nije uspio postaviti profesionalne standarde u radu i percepciji HRT-a.
Produžiti mandat takvom v. d. ravnateljstvu bilo bi krajnje upitan i nerazuman potez, posebice imajući u vidu da će takvo programski vidljivo pristrano vodstvo voditi HRT u trenutku izvanrednih izbora te nositi izradu novih shema i proizvodnih planova za 2017. godinu. U važećem Zakonu o HRT-u postoji rješenje za takve situacije. Na njega se odlukom sa svoje sjednice održane 18.7.2016. pozvao i Nadzorni odbor HRT-a koji je donio odluku o pokretanju postupka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu radi postavljanja privremenog upravitelja HRT-a.
Iz svega navedenog stava smo da nema ni zakonske ni profesionalne potrebe za produljenje mandata trenutačnog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Svaka drugačija odluka bila bi nedemokratsko nametanje rješenja čija je legitimnost prilično upitna – Sanja Mikelušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u i Saša Leković, predsjednik HND-a.

Foto: Google maps Screenshot