fbpx

Ana Viktorija Puljiz osvojila brončano odličje na Europskom prvenstvu

Varšava…

Ana Viktorija Puljiz treću godinu zaredom na europskom kadetskom podiju

Ana Viktorija PuljizNakon bronce Barbare Matić na Europskom seniorskom prvenstvu, stigla je i bronca na Europskom kadetskom prvenstvu. Osvojila ju je Ana Viktorija Puljiz (do 48 kg) i tako treću godinu zaredom završila na europskom kadetskom podiju.
Prvi dan Europskog kadetskog prvenstva u Varšavi Ana Viktorija Puljiz osvojila je brončano odličje u kategoriji do 48 kilograma. Treća je ovo godina zaredom da Puljiz stoji na europskom kadetskom podiju – 2017. u kategoriji do 44 kilograma u Kaunasu bila je zlatna, a 2018. u istoj kategoriji u Sarajevu srebrna.
Na ovogodišnjem kadetskom Europskom sudjelovalo je 434 judoke iz 39 zemalja. Za Hrvatsku su prvi dan uz Puljiz nastupili i Nina Simić u kategoriji do 48 kilograma, i Nikola Vdović u kategoriji do 60 kilograma.
Ana Viktorija Puljiz je u dan krenula dominantnom pobjedom. U nešto više od minute ipponom je svladala bjelorusku predstavnicu Burakovu. U idućem kolu sjajno je taktički odradila protiv Nizozemke Mass, jedan wazari i pametna defenziva dovoljni su za prolazak u četvrt završnicu. Tamo ju je čekala aktualna pobjednica Europskog kadetskog kupa u Antaliji, Turkinja Karabulut. Ovdje Puljiz još jednom dominantno pobjeđuje – jedna minuta i tri sekunde bila je dovoljna za dva wazarija i prolazak u polufinale.
Aktualna kadetska viceprvakinja Talijanka Assunta Scutto u napetom i ravnopravnom polufinalnom meču ipak je bila kvalitetnija. Wazari na početku te ippon minutu prije kraja poslali su Puljiz u borbu za broncu. S francuskom predstavnicom Deversain Chloe Puljiz je još jednom demonstrirala koliko je kvalitetna. Imala je potpunu kontrolu kroz cijelu borbu, wazari u prvoj i wazari u trećoj minuti Puljiz su donijeli treću europsku kadetsku medalju.
Činjenica da Ana Viktorija Puljiz ovako velike mečeve odrađuje gotovo rutinski dovoljno govori o razini zrelosti koju je uspjela postići već u kadetskom stažu. Gledajući njene nastupe jednostavno se ne možete oteti dojmu da se radi o seniorki, a ne o kadetkinji. Ovom je broncom kompletirala set medalja s europskih kadetskih prvenstava. Sada, simbolično, ima sve – zlato, srebro i broncu.
– Jako težak dan i to je dodatan razlog za moju sreću nakon osvojene bronce – rekla je kratko Ana Viktorija Puljiz, dok je trener Dragan Crnov analizirao:
– Prije šest mjeseci smo iz kategorije -44 otišli u -48 kg. Ova medalja nije bila očekivana, ali je samo dodatni pokazatelj da Ana Viktorija ima veliki potencijal i u seniorskom judu. Imala je pet iznimno teških borbi, a nakon početne ukočenosti i presinga, odradila je fenomenalno. Žao mi je polufinala jer je jako dobro krenula u borbu, ali pad koncentracije je odveo borbu u krivom smjeru. U borbi za broncu još je jednom pokazala vrhunski judo i sad krećemo na pripreme za Svjetsko prvenstvo.
Nina Simić u istoj je kategoriji upisala pobjedu protiv Grkinje Alexandri. Simić je ipponom prošla u drugo kolo, no tamo nije uspjela proći kvalitetnu Azerbajdžanku Sabinu Aliyevu. Ovo je prvo Europsko prvenstvo za Simić i sa svojim nastupom može biti zadovoljna – nema sumnje kako će rasti u narednim kadetskim sezonama.
Jedini muški predstavnik prvog dana kadetskog Europskog prvenstva Nikola Vdović u kategoriji do 60 kilograma nije uspio protiv Čeha Dvoraceka. U prvom kolu češki predstavnik bio je spremniji, no 16-godišnji Nikola svoju će kvalitetu imati prilike pokazati u narednim natjecanjima.

Foto: Press