fbpx

Ana Viktorija Puljiz osvojila zlatnu medalju u Azerbajdžanu

Azerbajdžan…

Bila sam opuštena jer sam znala da mogu do zlata, poručila je Ana Viktorija Puljiz

Ana Viktorija PuljizAna Viktorija Puljiz osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 48 kilograma na Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Azerbajdžanu.
EYOF (European Youth Olympic Festival) svake dvije godine okuplja najbolje mlade (U18) judoke iz Europe. Ove godine okupio je 299 judoka iz 40 država. EYOF u Bakuu prikazuje natjecanja iz deset sportova na kojima se natječe mladež iz ukupno 48 država.
Ana Viktorija Puljiz je dan otvorila na sebi svojstven način, dominantnom pobjedom – ipponom u roku od jedne minute (poluga) svladala je gruzijsku predstavnicu Dianu Gagoshidze-Filkinu. Obzirom da je kao nositeljica prvo kolo bila slobodna, pobjeda nad Gruzijkom već je bila dovoljna za ulazak u četvrt završnicu. Svoju superiornost u parteru Puljiz je prikazala i u četvrtfinalu – britanska predstavnica Mae Bostock savladana je ipponom za jednu minutu i 37 sekundi zahvatom držanja (sankaku). Polufinalna je borba s belgijskom predstavnicom Celine Dierickx ipak bila nešto zahtjevnija, jer Viktorija nije pronalazila način za poentiranje. Ipak, ovdje je još jednom došla do izražaja sjajna taktička potkovanost – Puljiz je svojom aktivnošću Belgijku u nešto manje od tri minute natjerala na tri kazne i tako osigurala finale Europskog olimpijskog festivala mladih.
Ana Viktorija PuljizU ovoj se borbi vidjelo kako ju je njen trener Dragan Crnov pripremio za ovakvu situaciju, jer Puljiz čak i onda kad ne može poentirati pronalazi način za pobjedu i to radi gotovo rutinski. Viktorija je finalni ogled protiv Portugalke Raquel Brito odradila superiorno. U borbu je ušla rasterećeno i bacila wazari već prvi napad (13 sekundi).
– Presretan sam ovim rezultatom i pogotovo Vikicinim nastupom, na koji nemam niti jednu zamjerku. Dominirala je u svakoj borbi i u niti jednom trenutku nisam sumnjao u zlato jer Portugalka nije imala dva ozbiljna napada. Sada se vraćamo u Split i stavljamo fokus na Svjetsko prvenstvo – rekao je Crnov.
Do samog je kraja nastavila biti aktivnija od Brito, pa zadržavanje vodstva nije predstavio nikakav problem. Svoje dojmove o natjecanju Ana Viktorija je iznijela odmah nakon finalne borbe:
– Danas sam imala četiri teške borbe, no kroz cijeli sam dan bila opuštena. Osjećala sam se opušteno jer sam znala da mogu doći do zlata. Jako sam sretna što sam to i ostvarila.
Ana Viktorija Puljiz je tako europskoj bronci iz lipnja pridodala zlato s Europskog olimpijskog festivala mladih. Viktorijine uspjehe u protekle tri godine jednostavno je preteško za nabrojati, a da bi kompletirala sve medalje s velikih natjecanja u kadetskom uzrastu, preostaje joj još samo osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu u kazahstanskom Almatiju.
Hrvatski predstavnik prvog dana EYOF-a u kategoriji do 60 kilograma Nikola Vdović ponovno nije uspio protiv Čeha Antonina Dvoraceka. Prisjetimo se, krajem lipnja na Europskom kadetskom prvenstvu u Varšavi ždrijeb mu je također dodijelio Dvoraceka. Ovaj puta je bio bliži pobjedi, no Antonin je jednim wazarijem ponovno bio bolji.
U kategoriji do 55 kilograma za Hrvatsku je prvog dana izašao i Nikola Zorotović. U prvom kolu ipponom je izgubio od njemačkog predstavnika Davida Ickesa. Ovo je bilo prvo pravo veliko natjecanje za Nikolu, tako da će s iskustvom EYOF-a sigurno nastaviti napredovati.

Foto: Press