fbpx

Avionima na kraj svijeta

Dokumentarna serija Avionima na kraj svijeta

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 9. travnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15.00 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Avionima na kraj svijeta.

Avionima

Na našem planetu ima mjesta do kojih ljudi ne mogu lako doći, nepristupačnih dijelova svijeta gdje vlada priroda… mjesta gdje je okoliš nepregledan i nadmoćan, gdje osjećaj slobode seže duboko.

Avionima

U tom divljem okruženju koje evocira osvit našega svijeta avion je često jedino prijevozno sredstvo. Njegova je uloga presudna: omogućuje stanovnicima tih sela na kraju svijeta da se osjećaju manje izdvojeno.

Prva epizoda serije Avionima na kraj svijeta vodi nas na arhipelag Vanuatu, južne planine Novog Zelanda ili u najdalje krajeve Papue Nove Gvineje zrakoplov je često jedino prijevozno sredstvo. Njegova je uloga presudna: omogućava stanovnicima da se osjećaju manje izolirano. Let na ovim teritorijima na kraju svijeta uključuje i neke rizike. Piloti uzlijeću i slijeću na improvizirane piste.

Upravljaju bez pomoći kontrolnog tornja, poput pionira zrakoplovstva. Ti su piloti i bolničari i poljoprivrednici i raznovrsni dostavljači. Oni zrakom prevoze sve vrste robe potrebne za opstanak tih zajednica, a u slučaju nužde jedini su na koje bolesni i njihove obitelji mogu računati.

Foto: Press