fbpx

Dana Budisavljević: Eurimages snažno potiče ravnopravnost spolova

Dnevnik Diane Budisavljević u publikaciji Zlatni album – redateljice

– Podrška Eurimagesa bila nam je ključna za realizaciju filma Dnevnik Diane Budisavljević, kao i podrške filmskih centara Hrvatske, Slovenije i Srbije čime smo uopće stekli uvjete da se natječemo za sredstva Eurimagesa. Eurimages snažno potiče ravnopravnost spolova u filmskoj industriji tako da i ovaj Zlatni album vidim kao korak prema boljoj vidljivosti autorica na europskoj filmskoj sceni. Svakako mi je velika čast biti u tom društvu i to mi je poticaj da se što prije primim rada na novom projektu. Posebna zahvala ide Sanji Ravlić, bivšoj predsjednici radne grupe za ravnopravnost spolova pri Eurimagesu koja je i u radu HAVC-a inzistirala na implementaciji dobrih praksi pa danas u hrvatskom filmu imamo značajniju afirmaciju filmskih autorica – rekla je tim povodom redateljica Dana Budisavljević.

Budisavljević

Redateljica Dnevnika Diane Budisavljević, Dana Budisavljević, našla se u probranom društvu od samo 50 redateljica koje su dijelom prvog izdanja publikacije Zlatni album – redateljice koprodukcijskog fonda Vijeća Europe, Eurimagesa. Osim Dnevnika Diane B., u publikaciju je uvrštena i hrvatska manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.
Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages dokumentarno-igranom filmu Dnevnik Diane Budisavljević dodijelio je potporu na 147. sjednici održanoj u Bratislavi, u lipnju 2017. godine.
Film Dane Budisavljević jedan je od 50 naslova koje potpisuju žene uvrštenih u prvo izdanje Zlatnog albuma koprodukcijskog fonda Eurimages. Kako je navedeno u spomenutoj publikaciji, Eurimages je posljednjih 20 godina podržao 300 filmova redateljica. Među 50 filmskih autorica uvrštenih u publikaciju je i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Makedonije, čiji je dugometražni film Bog postoji, njeno ime je Petrunija, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), prošle godine osvojio i prestižnu Nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament.
Filmovi u publikaciji “Zlatni album – redateljice” predstavljaju raznolikost ženskog talenta u državama članicama Eurimagesa. Oni svjedoče o predanosti fonda Eurimages da potiče međunarodne suradnje i kulturne raznolikosti preko nacionalnih granica. Poboljšanje vidljivosti redateljica ključno je sredstvo za promicanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji i jedan od ciljeva Strategije ravnopravnosti spolova Fonda.
Film Dnevnik Diane Budisavljević nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba koji je ujedno i distributer filma te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Od svoje premijere na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, na kojem je osvojio čak šest nagrada, film je prikazan na nizu međunarodnih festivala, a u domaćim kinima ga je pogledalo 26 642 gledatelja, čineći ga petim najgledanijim prošle godine.
Redateljici Dani Budisavljević uručena je i godišnja nagrada Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti, a nedavno joj je pripala i Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudska prava “Krunoslav Sukić” koju dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.
– Izabravši vizualnu, filmsku umjetnost kao način komuniciranja svoje mirovne posvećenosti, Dana Budisavljević nam pokazuje što mirovno jest, a što nije; ona svjedoči snagu jedne, svake, osobe, razbija predrasude o moći, nadmoći, sili i nasilju. Rad Dane Budisavljević neodvojiv je od načina kako ona svoj rad komunicira i živi, neodvojiv od misije posvećene nadarene osobe koja je na dobrobit sviju, uključujući one koji se u takvom radu ne vide – stoji u obrazloženju Nagrade.

Foto: Press