fbpx

Dubravko Merlić: Opstanak – o demografskom slomu Hrvatske

Zagreb…

Opstanak – novi dokumentarni serijal o demografskom slomu Hrvatske, autor projekta i producent Dubravko Merlić

Dubravko MerlićHrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 2. prosinca u 20.05 sati na svom Prvom programu (HRT-HTV1) počinje prikazivati novi dokumentarni serijal u sedam nastavaka Opstanak. To je ujedno i svojevrsni ‘povratak’ Dubravka Merlića na HRT – ali ovaj put u ulozi koautora, voditelja i koscenarista, te producenta serijala „Opstanak”.
Dokumentarni serijal ‘Opstanak’ kroz sedam tematskih cjelina / epizoda obrađuje demografski slom – najozbiljniji problem s kojim se suočava Hrvatska. U svakoj od sedam epizoda otvara se jedan segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama iz onih dijelova Hrvatske ili zemalja u koje su se Hrvati iselili. Istodobno, stručnjaci analiziraju sadašnje stanje i uzroke te predviđaju nastavak procesa vezanih uz taj problem. Serija se više bavi demografijom kroz ljudske sudbine i hrvatsku svakodnevicu, a manje brojkama i postocima.
OpstanakTakav pristup demografskoj problematici omogućit će gledateljima da demografiju ne sagledavaju samo kroz brojke i znanstvene teze, nego da osjete taj problem i kroz ljudske sudbine iz svih dijelova Hrvatske. Neke od tih sudbina pokazivat će određeni demografski problem u manje ili više pesimističnom tonu, ovisno o problemu ili području na kojem se događa, no cilj takvog pristupa jest i da se pokaže kako živi narod.
Kako bi hrvatski narod mogao živjeti – u TV serijalu “Opstanak” analizirat će domaći i međunarodni eksperti i političari, koji će na kraju svake epizode ponuditi rješenja koja mogu usporiti ili ukloniti pojedine negativne demografske trendove.
Autori serijala, voditelj i scenarist Dubravko Merlić, demografski ekspert prof. dr. Stjepan Šterc i scenarist Željko Matić putujući Hrvatskom posjećuju ljude i mjesta na kojima dokumentiraju demografske probleme. Istodobno, u svakoj epizodi u suradnji s domaćim i inozemnim ekspertima analiziraju korijene i status problema, ali i predlažu rješenja koja mogu ublažiti ili zaustaviti iznimno negativne Opstanakdemografske trendove.
Tematske cjeline serijala su 1. SEOBE (1991-2001.), 2. DRUGA HRVATSKA, 3. REGIJE I DEMOGRAFIJA, 4. HRVATSKA IZUMIRE, 5. POPULACIJSKA POLITIKA, 6. USELJENIČKA POLITIKA, 7. REVITALIZACIJA HRVATSKE.
Ključno razdoblje u kojem su se dogodile tektonske demografske promjene u Hrvatskoj jest razdoblje između 1991. i 2001. godine. Agresija na Hrvatsku i privremeno zaposjednuta područja u tom su razdoblju prouzročili velike demografske promjene obilježene prije svega iseljavanjem srpske populacije te useljavanjem Hrvata iz BiH, Vojvodine i Kosova. Popis stanovništva iz 2001. najbolje pokazuje te promjene – jer je Hrvatska imala čak 6,6 % manje stanovnika nego 1991. godine. Autori serijala obilaze dijelove Hrvatske i susjednih država gdje su se promjene dogodile dok znanstvenici govore o razdoblju u kojem se definirala početna demografska točka suvremene Hrvatske.
Sudjeluju: doc. dr. sc. Stjepan Šterc – pomoćnik ministra razvitka i obrane 1996. – 2000.; doc. dr. sc. Roko Mišetić – Institut za migracije i narodnosti; prof. dr. sc. Dražen Živić – Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar”; Marko Jelić – gradonačelnik Knina; Branko Bajan Jale – umirovljeni poštar i branitelj; Ivan Klasnić – predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije; Mato Somić – bivši radnik Željezare Sisak.

Autor projekta i producent: Dubravko Merlić
Scenaristi: Dubravko Merlić, Željko Matić, Stjepan Šterc
Redatelj: Ivan Sikavica
Direktor fotografije: Ante Cvitanović
Montažer: Ivor Šonje
Skladatelj: Matej Merlić
Montažer zvuka: Tihomir Vrbanec
Produkcija: Castor Multimedia
Urednik: Krešimir Čokolić

Foto: Press