fbpx

Svečano predstavljena treća sezona serije Počivali u miru

Zagreb…

Počivali u miru

Počivali u miru– Riječ je o vrhunskoj produkciji i vrhunskoj seriji te vjerujem da će publika i svi gledatelji Hrvatske radiotelevizije biti zadovoljni s onim što su glumačka i redateljska ekipa pripremili u novoj sezoni – istaknuo je ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.
U nazočnosti glumaca, članova filmske ekipe te novinara i poslovnih partnera u zagrebačkome Kaptol centru danas je predstavljena treća, ujedno i posljednja sezona uspješne hrvatske dramske serije Počivali u miru koju za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) proizvodi produkcijska tvrtka Ring produkcija. Time je taj uspješni izvozni proizvod, koji je osim u susjedne države, hrvatsku dramsku proizvodnju prvi put izveo i na američko te na zapadnoeuropsko tržište, priveo kraju uzbudljivu dramsku trilogiju o hrvatskoj tranziciji. Treća sezona serije Počivali u miru na Hrvatskoj radioteleviziji počet će se prikazivati u ponedjeljak 15. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21.00. Prema priči Darija Vincea scenarij su napisali Saša Podgorelec i Dario Vince, redatelj je Goran Rukavina, direktor fotografije Darko Drinovac, umjetnički direktor Ivo Knezović, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Silvija Bradica, montažer Danijel Pejić, a glazbu supotpisuju Antun Tony Lović i Davor Devčić. U trećoj sezoni serije u znatnome je dijelu prisutna i glazba popularnoga sastava Pips, Chips & Videoclips. Glavni je producent Dario Vince, a izvršni producent Igor Vukov. Urednik je serije, kao i u prvim dvjema sezonama, Mislav Brumec.
– Ove se godine navršava sedam godina od početka projekta Počivali u miru. Od prvoga dana, kada smo ga postavljali, imao sam jednu ambiciju: pomaknuti granice dotadašnje domaće produkcije dramskih sadržaja i proizvesti ozbiljnu, pametnu i suvremenu televizijsku seriju koja poštuje gledatelje. Bili smo svjesni da nam okolnosti ne idu na ruku, da iza nas ne stoji ni sustav ni tradicija, da nemamo uvjete kakvima raspolažu proizvođači televizijskih serija koje volimo gledati. Zato je bilo presudno angažirati najbolje talente koje imamo i motivirati ih da radeći ovu seriju daju najbolje od sebe. Ipak želim naglasiti – to se u Hrvatskoj nije moglo dogoditi bez Hrvatske radiotelevizije! Ambicija da rušimo barijere bila je presudna da prijeđemo i neke fizičke, pa su prve dvije sezone prvi put prešle naše zapadne granice i dovele nas na međunarodno tržište – istaknuo je scenarist i glavni producent serije Počivali u miru Dario Vince.
Posljednja sezona serije u deset nastavaka nastavlja pratiti sumnjive smrti pripadnika hrvatske zlatne mladeži, djece članova istaknutih društvenih krugova, koji su obilježili prvih dvadesetak godina mlade države, te donosi završetak priče o Luciji Car i njezinim istragama mračnih strana hrvatske stvarnosti. Jedna novinska obavijest o smrti i jedna naoko slučajna pucnjava u narodnjačkome klubu pokrenut će događaje: odbjegloga bivšeg UDBA-ina ubojicu Matu Šušnjaru istjerat će iz njegova skloništa, a novinarku Luciju Car natjerati da u televizijskoj arhivi potraži stare tragove svojega najtežeg slučaja. Istražujući sumnjive smrti djece nekih od najmoćnijih ljudi u državi, ubrzo će stati na put mračnim, prikrivenim silama koje ne prezaju ni od čega. Tvrdoglava novinarka upustit će se u svoju posljednju, očajničku potragu za istinom, a nemilosrdni profesionalni ubojica krenut će u svoj konačni osvetnički pohod. Na tome putu past će mnoge maske, a tajne koje skrivaju grobovi sinova i kćeri predvodnika hrvatske tranzicije odvest će Luciju u samo srce tame.
Počivali u miruUz glavnu glumačku postavu, koju inače čine Judita Franković, Dragan Despot i Miodrag Krivokapić, u gotovo 120 glumačkih uloga pojavljuju se, među ostalima, Danko Ljuština, Dejan Aćimović, Slavko Štimac, Nina Violić, Alma Prica, Suzana Nikolić, Goran Navojec, Ivo Gregurević, Velibor Topić, Dijana Vidušin, Inge Appelt, Mladen Vujić, Tena Nemet Brankov, Žarko Savić, Sreten Mokrović, Dado Ćosić, Marko Petrić, Linda Begonja, Barbara Vicković, Katarina Strahinić, Živko Anočić, Dražen Čuček, Damir Šaban, Siniša Popović, Darko Milas i Zijah Sokolović.
– S trećom sezonom nastojimo rušiti granice koje smo sami postavili. Nije nam namjera bila samo dovršiti trilogiju, nego i napraviti dosad najbolju sezonu. Željeli smo iskustva iz prethodnih dviju sezona, sve što smo u međuvremenu naučili, ugraditi u sve segmente proizvodnje serije kako bismo još malo podigli letvicu i sasvim se približili onomu što sami volimo gledati. Vjerujem da će gledatelji primijetiti taj entuzijazam i posvećenost svih koji su radili na ovoj sezoni da se proizvede televizijski sadržaj koji je važan, a dobro i zanimljivo ispričan. Ukratko, vrijedan njihove pozornosti i vremena. Očekujem da ova serija neće počivati u miru, nego će nastaviti živjeti i nakon što bude prikazan posljednji nastavak. Naime, očekuju je neke nove platforme, nova tržišta i novi gledatelji – poručio je Dario Vince.
Prethodne dvije sezone dramske serije Počivali u miru dostupne su na multimedijskoj usluzi HRTi, a ondje će se putem mobilnih uređaja, tableta i računala moći pratiti i novi nastavci treće sezone.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT