fbpx

EHF EURO 2022: 22. siječnja Hrvatska – Danska

Hrvatska Vs Danska

Nakon bolnog poraza od Crne Gore, pred hrvatskom muškom seniorskom rukometnom reprezentacijom još je teži ispit. Čeka ih reprezentacija koja još ne zna za poraz na ovom natjecanju i po mnogima je najveći favorit za zlato. Riječ je naravno o Danskoj.

Hrvatska

Je li utakmica protiv Crne Gore bila samo slab dan Hrvatske ili je ta reprezentacija razgolitila sve naše slabosti u ovom ludom korona vremenu kad smo promijenili 29 igrača u ekipi, ostaje da vidimo.

Danska

Jedno je sigurno. Beskrvnost i anemičnost u obrani kao protiv Crne Gore, Danci će nemilosrdno kažnjavati i napuniti nam mrežu kao nitko. Zato dečki, probudite se!

Danska je aktualni svjetski prvak i srebrna s Olimpijskih igara u Tokiju. Ukupno su do sada osvojili 13 medalja s velikih natjecanja. Imaju zlata s Olimpijskih igara (2016.), svjetskih prvenstava (2019., 2021.), te europskih prvenstava (2008., 2012.). Dalje ne treba nabrajati jer će vam se zavrtjeti u glavi. U posljednjih deset godina na 12 natjecanja osvojili su 7 medalja.

U Debrecenu su se prošetali skupinom. Dobili su Crnu Goru 30:21, Sloveniju 34:23, Sj. Makedoniju 31:21, te u drugom krugu odmah na startu, Island 28:24. I samo potvrdili da su glavni kandidat za zlato.

Već godinama ih nose, vjerojatno najbolji svjetski vratar, Niklas Landin i Mikkel Hansen. Do sada je imao realizaciju (20/27). Oni su zaštitni znakovi te reprezentacije. Hansen je triput, a Landin jedanput biran za najboljeg svjetskog igrača. Imaju po osam medalja s reprezentacijom u posljednjih 11 godina.

U tu skupinu super iskusnih i pomalo legendarnih Danaca spadaju još i Lasse Sven Hansen (38 godina), Mads Mensah Larssen (30 godina), Henrik Toft Hansen (35 godina) pa naknadno pozvani Hans Lindberg (40 godina), koji je čini se pod koronom.

Ali da vas to ne bi zavaralo, Danska ima i trojicu mladih igrača koji spadaju u red najuzbudljivijih i najpotentnijih na svijetu ovoga trenutka. To su pivot Magnus Saugstrup (25 godina, SC Magdeburg), 7/8 učinak, pa Emil Jacobsen (23 godine, Flensburg), 7/7 do sada (ili nevjerojatnih 35 od 35 u danskoj reprezentaciji) i najmlađi Mathias Gidsel (22 godine, GOG Handbold), 12/12 u Mađarskoj. I on će sljedeće sezone biti bundesligaš jer ide u berlinske Lisice.

Tu je još cijela plejada sjajnih igrača. Od Yannicka Greena ili Kevina Mollgarda na vratima, do potpuno oporavljenog i spremnog Rasmusa Laugea, Henrika Mollgaarda, Simona Halda ili Magnusa Jakobsena Landina. Sve su to redom noseći igrači bundesligaških velikana THW Kilea, Flensburga, Magdeburga itd…

E, na tu silu treba udariti koronom poharana i ranjena Hrvatska. Danska je u četiri susreta do sada postigla 123 pogotka. Hrvatska 109. Još je veća razlika u broju primljenih pogodaka: Hrvatska 109, Danska 89. Hrvatska je do sada koristila, vjerovali ili ne, 25 igrača, Danska 21. I tu prema svemu sudeći nije kraj.

EHF EURO 2022: GLAVNA SKUPINA 1, 2. KOLO
22.01.2022.
20.30 HRVATSKA – DANSKA
18.00 FRANCUSKA – ISLAND
15.30 CRNA GORA – NIZOZEMSKA

Foto: Press – HRS Kolektiff images