fbpx

Počinje 12. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA

Zagreb…

SUBVERSIVE FESTIVALHrvatskim premijerama filmova Vardi od Agnès, autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda Billinghama, Ray&Liz, u zagrebačkom kinu Europa, u nedjelju, 5. svibnja, počinje 12. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA koji će se u sljedeća dva tjedna, do 18. svibnja, održavati u kinima Europa i Tuškanac, Kulturno informativnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti te Pogonu Jedinstvo.
Više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista sudjelovat će na predavanjima, predstavljanjima i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom EUROPA NA RUBU ― prema novom emancipatornom imaginariju.
U Zagreb tako dolaze jedni od trenutačno najintrigantnijih francuskih filozofa i književnika, Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie i Édouard Louis, koji će zajedno sudjelovati na okruglom stolu o značenju oživljavanja simbola Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske te o naravi tih društvenih pokreta, kao i o aktualnom stanju zemlje pod Macronom. U razgovoru pod nazivom Je li vrijeme za klasni coming out? / Rasprava o knjizi Povratak u Reims, s njezinim autorom Didierom Eribonom razgovarat ćemo o klasnom sukobu i homoseksualnom identitetu koji prožima ovu proslavljenu knjigu, uz razmatranje autorova poziva na klasni coming out, odnosno iznošenje iskustva srama i nelagode života u radničkoj klasi i iznalaženja načina da se ono pretvori u političku energiju i djelovanje. Filozof i sociolog mlađe generacije, Geoffroy de Lagasnerie predstavit će knjigu Misliti u lošem svijetu, u kojoj istražuje što u društvu obilježenom nasiljem i izrabljivanjem uopće znače umjetnost i kultura.
Više od pedeset naslova u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji natječe se za glavnu nagradu 12. Subversive Film Festivala, Wild Dreamer, koju će ove godine dodijeliti tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrga, redatelja i profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimira Jurića, te renomiranog austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera. Bogati popratni filmski program posvećen je nedavno preminulim filmskim ikonoklastima, Agnès Vardi i Jonasu Mekasu. U programu naziva Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici predstavit će se novi filmovi autora koje spaja isto autorsko ludilo i otpadništvo: Bamboo Dogs anarhoidnog redatelja Khavna, vodeće figure filipinskog filmskog undergrounda te Sretna lamentacija, najnoviji film Alexandera Klugea, jednog od rijetkih istinskih revolucionara njemačkog filma.

Foto: Press – 12. izdanje SUBVERSIVE FESTIVAL