fbpx

EUphony 2016 među finalistima za nagradu New York Festivals

HRT…

U završnici svjetskoga radiofonijskog natjecanja u New Yorku našle su se dvije emisije Hrvatske radiotelevizije – Gladne uši Ljudevita Grgurića Grge i EUphony 2016 – poetski radiopis Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića

 Iva Lovrec Štefanović, EUphony– U vrijeme globalizacije koja više razdvaja negoli spaja ljude, u vrijeme kad se politika bavi kulturom, a umjetnost biva prisiljenom postati isplativom robom, jedan je srednjoeuropski glazbeni projekt mladih oživio i osnažio pravi cilj muziciranja: zajedništvo u glazbi i glazbom, upoznavanje drugih i drukčijih – drugih glazba i drukčijih kultura, te međusobni razgovor univerzalnim jezikom koji spaja i oplemenjuje te pokazuje kakav bi svijet trebao biti. To je bio temelj naše priče koju smo željeli prenijeti svima – rekla je autorica i urednica emisije Iva Lovrec Štefanović.
Iva Lovrec Štefanović, Zoran BrajevićHRT-ova radijska dokumentarna emisija EUphony 2016 – poetski radiopis, koju su za ciklus emisija Oda-birano na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) ostvarili autori Iva Lovrec Štefanović i Zoran Brajević, ušao je u završnicu utrke za prestižnu svjetsku radiofonijsku nagradu New York Festivals, koju dodjeljuje ocjenjivački sud u New Yorku. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje na osnovi prosudbe stručnoga ocjenjivačkog suda od gotovo 150 vrhunskih radijskih profesionalaca najeminentnijih radijskih postaja i radijskih servisa iz cijeloga svijeta.
Iva Lovrec Štefanović, Zoran BrajevićNeposredni je povod za radijsku reportažu bila prošlogodišnja turneja orkestra EUphony, koji je objedinio sedam glazbenih akademija i nastupe u četirima gradovima te tako otvorio put partiturama Blagoja Berse i Dore Pejačević, izvan Hrvatske gotovo nepoznate, uvrstivši ih u svoj program uz giganta orkestralne raskoši Richarda Straussa i njegov Heldenleben. Polet i snaga devedesetero mladih glazbenika koji su na svojoj turneji obišli 1100 kilometara na prostoru nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije, iz čijega je vremena i program koncerta, bili su nadahnuće autorima Ivi Lovrec Štefanović i Zoranu Brajeviću. Opsežan materijal snimaka pokusa i koncerata te razgovora i izjava sročili su u poetski radiopis za ciklus glazbenih dokumentarnih emisija Oda-birano na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), koji desetljećima njeguje informativne i obrazovne sadržaje u različitim novinarskim oblicima.
Euphony 2016 – poetski radiopis bit će ponovno emitiran u ciklusu emisija Oda-birano na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u utorak 30. svibnja s početkom u 18.15, a moći će se poslušati i u Slušaonici na mrežnim stranicama Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na multimedijskoj usluzi HRTi.
Završnica ovogodišnjega natjecanja za prestižne svjetske radiofonijske nagrade održat će se 19. lipnja u Manhattan Penthouseu na 5. aveniji u New Yorku. Tom će se prigodom dodijeliti i zlatna, srebrna i brončana odličja, a neovisno o rezultatu, već je i sad riječ o velikome priznanju Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), koja ove godine u konkurenciji ima čak dvije svoje emisije – Gladne uši Ljudevita Grgurića Grge i EUphony 2016 – poetski radiopis Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT