fbpx

Evropa za nas ima štrik otvara Histrionsko ljeto

Ljetna pozornica Opatovina 7. srpnja Evropa za nas ima štrik

– Bliži nam se 36. zagrebačko histrionsko ljeto koje ćemo svečano otvoriti u srijedu 7. srpnja u 21 sat s predstavom Evropa za nas ima štrik Miroslava Krleže i Zlatka Viteza. Ljeto će trajati sve do 4. rujna, a na ljetnoj pozornici Opatovina igrat će predstava STOKA SITNOG ZUBA Nine Škrabe i redatelja Zorana Mužića, čija će svečana premijera biti u subotu 10. srpnja u 21 h. Pretpremijerne izvedbe će se održati 8. i 9. srpnja u 21 h. Predstava će igrati svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom – poručuju organizatori.

Evropa

Halucinantni galgenkabaret Evropa za nas ima štrik još je jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u genijalne ”BALADE PETRICE KEREMPUHA”, Miroslava Krleže oživi na histrionskoj pozornici. Zlatko Vitez se gotovo cijeli svoj kazališni život bavi djelom Miroslava Krleže i kao glumac i kao redatelj i kao dramaturg. Po prvi puta Zlatko Vitez preuzima sve tri uloge na sebe i na sceni Histriona će nastupiti sam.

Kada smo ga upitali: Zašto se na to odlučio? Odgovorio je: ‘Ne trebam posrednike između Krleže i sebe!’

IZ OBRAZLOŽENJA NAGRADA XIV. GUMBEKOVIH DANA:
Rijetko u suvremenom kazalištu možemo vidjeti tako izvrsnu ulogu kakvu je u ovoj predstavi ostvario Zlatko Vitez. Od početka do kraja izvrsno domišljene predstave bazirane na Baladama Petrice Kerempuha i na drugim djelima Miroslava Krleže glumac i histrion Vitez pokazuje dubinu glumačkog umijeća, vještinu glumačkog zanata i, najviše od svega, karizmu glumca samoga na sceni, uz izvrsnu glazbenu pratnju Zvonka Presečkog. U jedinstvenu galgenkabaretu Zlatko Vitez spaja ulogu dramaturga, redatelja i glumca u jednoj osobi, dodirujući početke rađanja kazališta i arhetipe glumačke umjetnosti. Zlatko Vitez zadivljujuće potresno i snažno, nježno i strastveno govori, glumi, pjeva i svira na dva instrumenta najzahtjevnije moguće stihove i tekstove umjereno, skladno i inteligentno, pokazujući i nevjerojatno i nepogrješivo pamćenje i glumačku i govornu preciznost. Publika prati začudnu izvedbu Zlatka Viteza fascinirano i radosno. Ovom predstavom Zlatko Vitez doseže vrhunac glumačke umjetnosti i vrhunac bavljenja Krležom, Hrvatskom i Europom.

7. srpnja u 21 sat
Evropa za nas ima štrik
Autori: Miroslav Krleža i Zlatko Vitez
Redatelj: Zlatko Vitez
Dramaturška obrada i scenografija: Zlatko Vitez
Izbor glazbe: Zlatko Vitez
Izvođači: Zlatko Vitez i Zvonko Presečki

Foto: Press