fbpx

Glasajte: Završje u izboru za najbolju europsku filmsku lokaciju

HAVC…

ZavršjeZavršje, u kojem se u proljeće 2017. snimao Robin Hood redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju. U konkurenciji za nagradu nominirano je još 10 europskih gradova/regija/država.
European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa po treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji. U prvoj fazi natječaja, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. godine.
Među 10 lokacija u užem izboru, uvršten je i istarski gradić Završje – Piemonte d’Istria, kandidat Istarske filmske komisije – Istria Film Commission koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije. Svoj glas Završju do 30. prosinca možete dati na ovoj poveznici.
Film Robin Hood režirao je Otto Bathurst, a scenarij potpisuje Joby Harrold. Glavne uloge tumače Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin. Na filmu je u Hrvatskoj radilo preko 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1 650 statista. Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja HAVC-a-Hrvatskog audiovizualnog centra. U 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj.
Dobar dio radnje odigrao se u Dubrovniku koji je utjelovio Nottingham. Nakon Dubrovnika, filmska ekipa preselila se u Istru, preciznije Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre. Završje, u općini Grožnjan, glumi Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley. Robin Hood dolazi na zgarište svog rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Upravo se na tom području snimaju impresivne akcijske scene.
Napominjemo da jedna e-mail adresa vrijedi jedan glas, što je potrebno potvrditi povratnom porukom koja će pristići u e-mail sandučić glasača.
Deset lokacija u konkurenciji za nagradu, koje sve redom naglašavaju ljepotu i raznolikost Europe, su:
Hrvatska, Završje-Piemonte d’Istria / Istria Film Commission, Robin Hood by Otto Bathurst
Grčka, Atena / Hellenic Film Commission, The Little Drummer Girl by Chan-wook Park
Litva, Vilnius / Vilnius Film Office, Chernobyl by Craig Mazin
Njemačka, Delphi Theatre / Berlin Brandenburg Film Commission, Babylon Berlin by Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries
Sjeverna Makedonija, Dorfulija / North Macedonia Film Agency, Honeyland by Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Španjolska, El Hierro / Canary Islands Film, Hierro by Jorge Coira
Irska, Luggala / Screen Ireland, Vikings by Michael Hirst
Ukrajina, Lviv / Lviv Film Commission, Eva.Stories by Mati Kochavi, Maya Kochavi
Italija, Rocca Guidonesca di Rocchettine / Roma Lazio Film Commission, Il Nome della Rosa by Giacomo Battiato
Belgija, Royal Brussels / Screen.Brussels, Les Miserables by Tom Shankland

Foto: Press – Goran Šebelić