fbpx

Premijerno: Novi val – 40 godina nakon

Dokumentarni film Novi val – 40 godina nakon

Novi val – 40 godina nakon, dokumentarni je film u produkciji CMC televizije i u suradnji s izdavačkom kućom Croatia Records, a koji je premijerno prikazan u siječnju na CMC televiziji i to u dva dijela. Svjetsku festivalu premijeru imat će na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje pomaknuto zbog epidemiološke situacije u Srbiji s ožujka na travanj (19. – 25.4.).

Novi val

Film Novi val – 40 godina nakon autora i scenarista Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, prati priču oko 4 novovalna albuma kojima Croatia Records slavi 40 godina novog vala: “Paket aranžman”, “Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, “Električni orgazam – Električni orgazam” i “Haustor – Haustor”. Ujedno nas vraća u razdoblje prije 40 i više godina prilikom nastanka punka, preteče novog vala. Obuhvaća i razdoblje samog djelovanja novog vala, bendove i glazbenike koji su tada djelovali, ali govori o fenomenu novog vala i činjenici da se i danas s jednakim žarom govori o ovom možda i najvažnijem glazbenom pokretu u bivšoj državi. Dokumentarni film je sniman većinom u Zagrebu i Beogradu, a u njemu možemo čuti neke od glavnih aktera novog vala kao što su Srđan Gojković iz Električnog orgazma, Srđan Sacher i Darko Rundek iz Haustora, Zdenko Kolar iz VIS Idola te Jurij Novoselić i Max Juričić iz grupe Film, dok su dio filma i producenti, glazbeni kritičari i novinari, dizajneri i fotografi, a korištene su i arhivske snimke CMC televizije u kojima možemo vidjeti pokojnog Vladu Divljana iz VIS Idola te Dušana Kojića Koju iz Šarla akrobate i Discipline kičme.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularno zvani Martovski festival, tako će svoje 67. i 68. izdanje doživjeti od 19. do 25. travnja gdje će biti prikazan i film “Novi val – 40 godina nakon”.

Foto: Press