Cvjetni trg…
Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana veganstva
Prijatelji životinja pozivaju sve da proslave Svjetski dan veganstva koji se obilježava diljem svijeta na prvi dan studenoga još od 1994. godine. Najbolje ga je obilježiti tako da upoznamo razloge zbog koji ljudi svakodnevno postaju vegani te na koji način veganstvo pozitivno utječe ne samo na pojedince već na cijelo čovječanstvo, životinje, okoliš i opću održivost.
U ponedjeljak 31. listopada 2016. godine, na križanju zagrebačke Varšavske i Preradovićeve ulice, Prijatelji životinja dijelit će ukusne mafine od isključivo biljnih sastojaka, koji će biti prigodno posloženi čineći riječ ‘vegan’. Događanje će početi u 11.00 sati, kad će se premijerno prikazati spot pjesme prigodnoga naziva, ‘My vegan life’, glazbenika IFEEL-a.
IFEEL-a stvara glazbu kako bi govorio u ime životinja koje ne mogu govoriti za sebe. Spot za pjesmu ‘My vegan life’ nastao je u raznolikom društvu ljudi koji, uz prigodnu klopu i dobru glazbu, slave činjenicu da se na njihovim tanjurima ne nalaze dijelovi nekada živih bića.
– Vegani iz svojih osobnih razloga odlučuju ne sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja, što nikako ne umanjuje kvalitetu njihova života. Zato sam na snimanje spota pozvao meni drage ljude da se druže i zabave uz najbolji veganski roštilj u Hrvatskoj. Kako nam je bilo? Pogledajte spot – kaže IFEEL.
Običaj obilježavanja Dana veganstva potekao je od Louise Wallis, tadašnje predsjednice britanskog Veganskog društva, a primarni mu je cilj informiranje šire javnosti o prednostima prehrane bez sastojaka životinjskog podrijetla.
Sve više ljudi prisvaja veganstvo kao životni odabir i zdraviji stil prehrane, a nedavno je proglašeno kao najbrže rastući pokret s utjecajem na prehranu ljudi. Razlog tome je činjenica da su ljudi sve više informirani o užasnim praksama u uzgoju i klaonicama, krajnjoj nepotrebnosti mesa, mlijeka i jaja te prednostima biljne prehrane za okoliš i ljudsko zdravlje. Oni koji su informirani o veganstvu radije će na policama trgovina posegnuti za jednako ukusnim i zdravijim biljnim proizvodima.
Foto: Press