fbpx

Svečano otkriven spomenik GNK Dinamo na mjestu prvog treninga

GNK Dinamo

– Čast mi je pozdraviti vas povodom 110. obljetnice našeg kluba koju smo proslavili 26. travnja. Slavimo danas i taj prvi sportski radni dan kad se počelo s vježbanjem i treningom 14. svibnja 1911. godine. Građanski je klub svih staleža, za razliku od klubova kao što je bio HAŠK koji se oslanjao na akademsku zajednicu ili Concordia koja je bila klub srednjoškolske omladine. Na prvom treningu ovdje na ovom mjestu bilo je preko 30 igrača i velik broj gledatelja. Među igračima je bilo svih uzrasta, čak i poprilično starih za nogomet, pa je osnovan i klub veterana. Na godišnjicu i datum osnivanja Građanskog Dinamo je postavio ploču na zgradi na uglu Bogovićeve ulice i Cvjetnog trga. Jako smo sretni što ćemo danas ovdje postaviti ploču koja će nas podsjećati na dan prvog treninga – rekao je predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić.

GNK Dinamo

GNK Dinamo je danas, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, održao svečano otkrivanje spomen ploče na mjestu na kojem je 14. svibnja 1911. godine održano prvo okupljanje igrača i prva trening-utakmica u povijesti Dinama, kao dio obilježavanja 110. obljetnice osnutka kluba, 26. travnja 1911. godine.

GNK Dinamo

Otkrivanje spomen ploče održano je u dvorištu Osnovne škole Jabukovac. Događaju su prisustvovali predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić, predsjednica uprave Vlatka Peras i članovi uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić, sportski direktor i glavni trener Dinama Damir Krznar, sjajni prvotimac Mislav Oršić i voditelj Dinamove škole Željko Kopić. Prisutni su na događaju organiziranom za ograničen broj ljudi, sukladno epidemiološkim mjerama, bili i Ivica Lovrić, izaslanik obnašateljice dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje sa suradnicima, predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza i predstavnici OŠ Jabukovac.

GNK Dinamo

Voditelj programa Kornelije Hećimović na početku je pojasnio zbog čega je za ovaj događaj izabrana lokacija na Jabukovcu.

GNK Dinamo osnovan je 26. travnja 1911. godine u Budějovičkoj restauraciji na uglu Bogovićeve i Cvjetnog trga. Točno 18 dana kasnije, 14. svibnja, nakon što su zgotovljene sve administrativne formalnosti vezane uz ustroj novoosnovanoga kluba, održano je i prvo okupljanje igrača. Lokacija je bila upravo ovdje, na prostoru na kojem se danas nalazi Osnovna škola Jabukovac-Zagreb. Riječ je o prvom okupljanju igrača, a ujedno i prvoj trening-utakmici u povijesti kluba.

Trening je poslužio kao selekcija igrača za prvu momčad. Pojavilo se više od 30 igrača, a aktivnosti su trajale sve dok se nije spustila večer. Događaj je nadgledao tadašnji prvi predsjednik kluba, Andrija Mutafelija, u društvu Upravnog odbora. Nominalno prva momčad na treningu je svladala pričuvnu s 10-1. Povodom prvog treninga naručene su nove lopte i dresovi s okomitim žuto-crvenim prugama, a Dinamo je nedavno predstavio i repliku tog dresa koja je izazvala veliko zanimanje javnosti i navijača.

Nakratko se u nogometnu povijest zanimljivim govorom vratio gospodin Zorislav Srebrić:

– Za nogometnu igru moramo našim prethodnicima dati veliko priznanje na viziji koju su imali kad je jedna relativno okrugla lopta oko 1880. godine došla na područje naše drage domovine. Početkom 20. stoljeća osnovani su prvi klubovi u Hrvatskoj, odigrane su prve utakmice, osnovani naši nogometni giganti, ali su osnovani klubovi i u nekoliko manjih mjesta. Svi su pokazali sportsku i društvenu važnost i ulogu sporta u daljnjim razvojima. Čestitajući današnjim generacijama na održavanju vrhunskih rezultata Dinama, i sve te zajedničke generacije, ispisale su povijest kluba i nogometa. Svi mi zajedno, bivše, sadašnje i buduće generacije, imaju pravo i obavezu nastaviti s aktivnostima, unaprjeđujući rad u klubovima, a zatim i na razini saveza da bi stvorili nove vrijednosti koje će biti zapisane u sportskoj i društvenoj povijesti naše lijepe domovine.

Događaju su prisustvovala i dvojica učenika škole, Joel Žnidaršić i Luka Kadić. Joel je na kraju svečanosti pročitao zanimljiv ulomak iz knjige o Dinamu.

Jedne proljetne nedjelje ovdje je trebala biti odigrana utakmica protiv kluba iz Ljubljane. No, uslijed jake kiše, ali i brojnih utakmica igranih prethodnih dana, teren je bio mekan, blatnjav i gotovo nemoguć za igru. Jedino je rješenje bilo izravnati igralište. Na samom početku Tuškanca, u nizini kod nekadašnje streljane, bio je veliki željezni valjak koji je služio za ravnanje tadašnjih gradskih ulica nasipanih kamenjem i šljunkom.

Utakmica je trebala početi u 15 sati, a Uprava i igrači sastali su se već u 7 ujutro u donjem dijelu Tuškanca i zajedno, uz golemi napor, puna četiri sata gurali teški valjak uzbrdo do igrališta. Vukli su ga glavnom cestom koja skreće pri početku Dubravkina puta dalje u smjeru Cmroka. Svakih 10 metara bi ga dobro podmetnuli i zaustavili kako ne bi pobjegao nizbrdo.

Bio je to podvig kojem su se mnogi divili. Nakon ovoga teškog iskušenja došao je još jedan podvig: ne samo da su pobijedili umor nego su i suparnika s terena ispratili s tri gola u mreži.

Na ponos naše škole Dinamova je povijest počela upravo ovdje. Na ovom je mjestu održano prvo okupljanje momčadi, a igrači su prvi put zakotrljali loptu i odjenuli dres.

Foto: Press GNK Dinamo – Boris Kovačev/CROPIX