fbpx

Gvatemalske mare: Unutar jedne od najnasilnijih banda na svijetu

Dokumentarni film Gvatemalske mare

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 20. siječnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u udarnom terminu od 21.05 sati prikazat će dokumentarni film Gvatemalske mare: Unutar jedne od najnasilnijih banda na svijetu.

Gvatemalske mare

Gvatemala je jedna od zemalja s najviše nasilja na svijetu. Gotovo 95% ubojstava ostaje neriješeno, a izrazito nasilne bande (maras) upravljaju trgovinom drogom, prostitucijom i reketarenjem u cijeloj zemlji, šireći strah među stanovništvom. Nakon višetjednih pregovora članovi nekih od bandi pristali su na razgovor s TV ekipom.

Gvatemalske mare

Pedro je vođa bande Barrio 18 u sirotinjskoj četvrti Vilanueva. Pravo je čudo što je doživio 32 godine. Članovi bande rijetko požive do 25. Policija koja pokušava obuzdati bande slabo je naoružana i opremljena pa policajci katkad moraju sami kupovati streljivo.

Suočeni s tolikim nasiljem i nemoći policije, mnogi su se stanovnici odlučili naoružati. Ostali su se odlučili pridružiti militantnim skupinama i izravno obračunati s bandama.

Gvatemalske mare – 20. siječnja na HRT-HTV1 od 21.05 sati

Foto: Press