fbpx

Zagrebački HNK solidarno s Ukrajinom

HNK u Zagrebu

– Zaprepašteni, puni bijesa, tuge, straha i užasa zbog rata u Ukrajini kao i mnogi drugi širom svijeta, izražavamo solidarnost prema narodu Ukrajine koji proživljava nepodnošljive patnje i čije će živote i obiteljsku povijest ovaj rat odrediti kroz nekoliko generacija.

HNK

Naša solidarnost odnosi se i na ono rusko stanovništvo koje ne želi ovaj rat i sada također pati.

Zbog brutalne invazije zabrinuti smo za daljnji razvoj događaja u Ukrajini, susjednim zemljama, ali i za mir u Europi i cijelome svijetu. Naša je profesija za svoju zadaću uzimala razvijanje odnosa među pojedincima i njegovanje kulturnih i društvenih veza među narodima, a sad su životi, ljudsko dostojanstvo i slobode ugroženi.

Ovaj rat udara na demokraciju i njezine vrijednosti.

Solidarni smo s narodom Ukrajine i zbog vlastite povijesti koja nas je naučila kakve posljedice ostavlja rat. Divimo se svim ljudima koji pružaju humanitarnu pomoć i pomažu ublažiti patnje prijateljskome ukrajinskom narodu.

Neki zaposlenici HNK u Zagrebu dolaze iz Ukrajine, Rusije i mnogih drugih zemalja svijeta. Stvaramo zajedno predstave koje ujedinjuju različite narode i govorimo kazališnim jezikom, koji nadilazi političke granice.

Svakodnevno dobivamo upite možemo li primiti umjetnike iz Ukrajine i trudimo se dati svu podršku koju možemo. U vrijeme brutalne agresije nad Ukrajinom, svaka mala gesta je znak naše solidarnosti, stoga vas sve pozivamo da pomognete prema svojim mogućnostima – poručuju iz HNK u Zagrebu.

Foto: Press HNK Zagreb