fbpx

Pogledajte besplatno – Joza časti: Vrzino kolo

Vrzino kolo

Povodom 142. rođendana Joze Ivakića (hrvatskog književnika, kazališnog i filmskog redatelja), po kojem kazalište s ponosom nosi ime, na YouTube kanalu kazalište Vinkovci, od 18. ožujka javno je dostupna komedija nastala po Jozinom tekstu – Vrzino kolo. Predstava je premijerno izvedena 2017. povodom 100 godina kazališne tradicije u Vinkovcima, kao redateljski uradak Vjekoslava Jankovića.

Vrzino kolo

„Autora znate: on je uvijek pisao komade i knjige od žena i od ljubavi. Najposlije to je uvijek zanimljivo i uvijek će biti u modi, doklegod bude na svijetu muških i ženskih!… I udaja je uvijek u modi; jer ženske, sve od reda, ipak vole da se udadu.“

„A vidite, mnoga bi ljepotica ostala neudana, da nisu muškarci kao mala djeca: kad im drugi hoće da preotmu igračku, za koju dosada ni marili nisu – onda se i oni otimaju za nju.“ Joza Ivakić

Predstava Vrzino kolo je nastala u koprodukciji Gradskoga kazališta ‘Joza Ivakić’ Vinkovci i Hrvatskoga kazališta u Pečuhu, a povodom obilježavanja 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića.

Vrzino kolo

Predstava Vrzino kolo etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova. Identitet prostora afirmiramo građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su ; jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti,vjerovanja. Pisac gradi svijet drame kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propitujemo suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.

Vrzino kolo u kojem se sve događa, je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra – riječi su redatelja, Vjekoslava Jankovića.

AUTORSKI TIM:
Redateljsko vodstvo: Vjekoslav Janković
Likovna oprema: Saša Došen
Kostimograf: Saša Došen
Scenograf: Saša Došen
Glazba: Igor Valeri
Koreograf: Danijel Šota
Scenski pokret: Petra Blašković
Harmonika: Andrej Pezić
Snimatelj: Davor Šarić

Uloge tumače:
Ivan Ćaćić – ženskar Jotina
Matea Marušić – puštenica Julka
Katarina Baban – namiguša Kata
Denis Brižić – matori Tutljo
Hrvoje Seršić – kočoperni Čiko
Selena Andrić – ofrkuša Ljubica
Goran Smoljanović – stari Rogonja
Katarina Krištić – konobarica
Vladimir Andrić – harmonikaš/grabancijaš
Zorko Bagić – pomoćni harmonikaš/grabancijaš
varošani i plesači – Folklorni ansambl „Lisinski“, Vinkovci, umjetničko vodstvo Danijel Šota

LINK ZA GLEDANJE (aktivan od ponoći 18.03. 2021.)

Foto: Press – GK Joza Ivakić/Z. Tanocki i G. Pani