fbpx

Dokumentarni film Duhovi Afganistana

Duhovi Afganistana u nedjelju na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.10 sati prikazat će dokumentarni film Duhovi Afganistana, snimljen prije pada te zemlje pod talibanski režim.

Duhovi Afganistana

Brzina kojom su talibani ponovno zauzeli Afganistan i njegov glavi grad Kabul iznenadila je svijet, stoga se postavljaju pitanja kako je to bilo moguće i što je pošlo krivo.

Duhovi Afganistana

Zapadne snage ušle su u Afganistan 2001. kako bi svrgnule talibanski režim. Obećale su demokraciju, slobodu i prava za žene. Sve se pretvorilo u katastrofu.

Poginule su stotine tisuće ljudi. Korupcija i razni oblici zlostavljanja duboko su ukorijenjeni u društvu. U vrijeme snimanja filma strane snage krenule su s povlačenjem, a talibani nisu ni približno bili poraženi te se žele vratiti na vlast. Što je pošlo po zlu u ovom “dobrom ratu”?

Graeme Smith bio je mladi i idealistični ratni dopisnik kada je slijedio vojsku u afganistanskim bitkama. Sada se vraća na mjesto od kojega ima noćne more kako bi vidio ima li nade za mir. Smith u filmu Duhovi Afganistana posjećuje stare prijatelje i poznanike te promatra duboke podjele u zemlji.

Shaharzad Akbar, glavna afganistanska stručnjakinja za ljudska prava, proziva i vladina i talibanska zlostavljanja. Zagovara sklapanje primirja s pobunjenicima. No Hamdullah Mohib, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, odbacuje takvu mogućnost jer strahuje da bi to bila predaja za pregovaračkim stolom te upozorava na moguća nova krvoprolića. Snažne žene na Sveučilištu u Kabulu odlučne su u namjeri da će zadržati svoja novostečena prava i slobode, čak i ako se talibani vrate na vlast. No u Kandaharu žene u burkama objašnjavaju zašto se ne boje povratka talibana na vlast.

U vrijeme snimanja filma Duhovi Afganistana mirovni pregovori bili su u tijeku, a Smith odlazi na nevjerojatno putovanje kako bi posjetio talibane i njihovo neslužbeno sjedište izvan Afganistana, u Dohi u Kataru. Pokret koji je nekoć zabranjivao televiziju i kamere sada ima novi naraštaj modernih vođa koji stavljaju videosnimke na službenu internetsku stranicu talibana i koji se koriste društvenim mrežama kako bi prenijeli svoju poruku.

Nemiri i nesigurnost koje je Smith susreo u Afganistanu začudo ga ispunjavanju nadom. Nakon što je godinama izvještavao o ratu, prvi je put susreo ljude koji raspravljaju o tome kako sklopiti mir, a ne o tome kako vječno ratovati. Možda će ubijanje ovaj put prestati. No za sada su ulice i dalje opasne. A djevojčice u školi u Kandaharu opet navlače burke kada izlaze iz kuće.

Foto: Press