fbpx

Vlakom kroz Kinu – veličanstveni i nepoznati krajolici

Od iduće srijede na HRT-HTV1 Vlakom kroz Kinu

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 25. kolovoza 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 17.15 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Vlakom kroz Kinu.

Vlakom kroz Kinu

Godine 1978. Kina je odlučila okrenuti svoju kulturnu i industrijsku politiku u novom smjeru, smjeru otvaranja. Četrdeset godina poslije ova serija slavi i aktualizira želju za otvaranjem. U nizu još neviđenih putovanja otkrivamo bogatstvo Carstva Sredine.

Vlakom kroz Kinu

Kineskinja Xu Li i Francuz Jérémy krstare Kinom i kroz šest tematiziranih obilazaka staju na više od trideset mjesta.

U seriji Vlakom kroz Kinu vidjet ćemo veličanstvene i nepoznate krajolike koji oduzimaju dah. Uranjamo u umjetničku, kulturnu i gastronomsku baštinu pokrajina kroz koje prolazimo. Otkrivamo goleme gradove i inovativne tehnologije. Čuvajući svoju kulturu i drevne običaje, pred nama se otkriva moderna i dinamična Kina.

U prvoj epizodi Xu Li i Jérémy Angelier vode nas na putovanje cestom otvaranja Kine. Kreću iz Šenžena, najmodernijega grada, prave kineske Silicijske doline, gdje uče pilotirati dronom iznad nebodera.

U Wuhanu otkrivaju Toranj žutog ždrala i prisustvuju živopisnoj predstavi u kazalištu Han Show te na kraju posjećuju šaolinski samostan i usvajaju vještinu meditacije i kung fua. Njihovo putovanje vlakom završit će u Pekingu, izlogu Kine 20. stoljeća, gdje će se susresti s arhitektom Ma Yasongom, čija djela promišljaju arhitektonski pejzaž Pekinga.

Foto: Press