fbpx

Zoran Vakula kao izvor nadahnuća mladim umjetnicima

Zagreb…

Zoran Vakula– Ugodno sam se iznenadio kad mi je kolega iz Sportske redakcije Hrvatske radiotelevizije nedavno javio da sam nakon Miroslava Škore, Ante Casha i Mjesnoga odbora ponovno opjevan. Mislio sam da je u pitanju još jedna od njegovih šala, ali je brzo uslijedila poruka s dokaznim materijalom – preslikom pjesme Mobitel. Zahvaljujući mrežnim pretraživačima brzo sam otkrio pojedinosti o pjesmi iz nedavno objavljene zbirke Dođi na kafu, mlade pjesnikinje Samanthe Pedišić, koja je na sebi svojstven način, na slabo mi znanomu bibinjskom govoru, promicala vremensku prognozu, a i moju malenkost – pohvalio se HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula. Posebno ga veseli popularnost aplikacije HRT meteo u mladih kojom se sve više koriste na svojim pametnim telefonima.
Glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula, osim što je postao sinonimom za vremensku prognozu u hrvatskome televizijskom eteru, također je postao trajnim izvorom nadahnuća umjetnicima koji ga spominju u svojim pjesmama. Nakon što ga je svojedobno opjevao Ante Cash, nedavno se ponovno pojavio u pjesmi, ovoga puta mlade umjetnice Samanthe Pedišić iz Bibinja koja ga spominje u pjesmi Mobitel, što pokazuje koliko meteorologija nadilazi vremensku prognozu te sve više postaje i dijelom popularne kulture. Samantha Pedišić objašnjava kako je riječ o uređaju koji spaja ljude koji su možda izgubili kontakt te su se zahvaljujući različitim aplikacijama ponovno povezali. To ju je potaknulo da napiše pjesmu o mobitelu u kojoj se spominje Zoran Vakula.
Samantha Pedišić– Mi smo u Dalmaciji oduvijek bili vezani za vrijeme i vremenske promjene, to je način života i način opstanka, a kako gospodin Vakula na nevjerojatno simpatičan način pripadnicima svih naraštaja objašnjava vremenske prilike i neprilike, to me je potaknulo da ga spomenem na pomalo duhovit način – pojasnila je Samantha Pedišić dodajući kako ni u njezinoj obitelji nitko ne izlazi iz kuće dok ne čuje Vakulinu prognozu.
– Nadam se da će posebice mladi to činiti još i više nakon najnovije nadogradnje aplikacije HRT meteo, koja je bila svojevrsni dar HRT-a za Božić i novu godinu. Njome se ne služe samo mladi i stari iz Republike Hrvatske, nego i korisnici iz susjednih država jer su aktualni podatci o vremenu i prognozi sad dostupni i za 44 europska grada, od kojih je deset u susjednim nam državama – dodaje Zoran Vakula.
Napominje i kako se nada da će odsad i ribari, posebice neki iz Samanthina Bibinja i okolice, koji su se požalili kako ne postoje podatci o izlascima i zalascima Sunca te Mjesečevim mijenama, ubuduće biti zadovoljniji.
Na kraju u cijelosti donosimo pjesmu Mobitel Samanthe Pedišić:

Mobitel
Kad cura i dečko izađu na spoj
Svak uzme sobon mobitel svoj
Do parka se u autu vozu
A kad na klupu sidu
Na mobitelu gledaju
Vremensku prognozu
Svako izvadi svoju
Cigaretov škatulu
I slide Zorana Vakulu
Najveća in je kazna
Kad baterija bude prazna
Svi se zovu i poruke pišu
Nakraju se posvau
I iz Fejsa izbrišu
Umisto da se grlu i ljubu
Oko njih samo mobiteli trubu.

Foto: Press