fbpx

HNK Zagreb: Natječaj za suvremeni dramski tekst – nagrada 50 tisuća kuna

HNK Zagreb – predstavljeni novi projekti

Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je HNK Zagreb pokrenulo u studenome 2019. nastavlja se i ove godine

Na konferenciji za medije na kojoj su bili prisutni intendantica zagrebačkog HNK Zagreb Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, glumac Nikša Kušelj i dramaturginja Jelena Kovačić predstavljeni su novi projekti kao dio nastojanja da se nakon teške pandemijske godine kazalište što više približi svojoj publici i da bude važan čimbenik u društvenom životu.

HNK Zagreb

– Uz redoviti program, HNK Zagreb osmislio je nekoliko projekata kojima će se izravno obraćati gledateljima. U ovom postpandemijskom vremenu, ako je ovo to vrijeme, nadamo se da ćemo biti aktivan partner svojim gledateljima, ali i onima koji prije nisu dolazili u kazalište, u borbi protiv ove krize – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Natječaj

Ravnatelj Drame Ivica Buljan osvrnuo se na uspješni centralni događaj Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu, večer Arsenal posvećeno Arsenu Dediću koji se odvio početkom srpnja. Tu večer, rekao je Buljan, osmislio je glumac Nikša Kušelj koji je doista učinio događaj za pamćenje.

– Kušelj je tu večer pokrenuo glumačku energiju i javnu ljubav koji građani i glumci osjećaju prema Arsenu Dediću – rekao je Buljan.

Natječaj

Nikša Kušelj će već u subotu 2. listopada osmisliti kabaretsku večer koja počinje u 20.00 sati a koja će zatvoriti tradicionalnu manifestaciju Dan otvorenog trga i bogat program koji će početi u 16 sati izvedbama Opere i Drame.

Kušelj je najavio žanrovski zanimljivu mješavinu inspiriranu antičkom Grčkom i manifestacijama koje su se tada održavale u listopadu, a uključivale su izgovaranje stihova na javnim mjestima u svrhu pročišćenja i pripreme za novi početak.

U programu “koji će povezivati kazalište i glazbu” sudjelovat će, među ostalima, članovi Drame HNK Zagreb Dragan Despot, Siniša Popović, Ksenija Marinković, Alma Prica, Barbara Vicković, Mirta Zečević i drugi.

Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine a najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti koja proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović, nastavlja se i ove godine.

Rok za prijavu je 1. veljače 2022., a o pobjedničkom tekstu odlučit će ocjenjivački sud Drame HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst bit će otkupljen za 50 tisuća kuna, a taj iznos obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje teksta tijekom sezone 2022/2023. godine u produkciji HNK Zagreb.

HNK u Zagrebu nastavlja s još jednim događajem koji će se izvesti u studenom naziva – ‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’ kada će se predstaviti projekt ‘6 glumica traži autora“ a koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo. U sklopu suradnje, dramska umjetnica HNK u Zagrebu Ivana Boban, svojim doprinosom će uveličati program ‘Čitanja NJE’, kako u Bjelovaru tako i u Zagrebu.

Naime, ‘Čitanje NJE’ je serijal javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica – glavni je projekt inicijative ‘6 glumica traži autora’ koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i na pozornice postavile glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb.

Projekt Čitanje Krleže predstavio je ravnatelj Drame Ivica Buljan, koji je rekao kako se njime kazalište priključuje Godini čitanja, i to tako što poziva svoju publiku na zajedničko čitanje i dijeljenje iskustva vlastitog doživljaja dramskoga teksta s drugima. Projekt se realizira u suradnji s Art Radionicom Lazareti iz Dubrovnika, a za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje, već “samo želja za čitanjem”. Sve o prijavama može se naći na službenim web stranicama kazališta.

Riječ je o šestotjednim radionicama koje će se održavati dva puta tjedno a avantura je točna riječ za druženja kojim ćemo doprinijeti razvoju publike. Bit će to konkretan kontakt s publikom i važno je da će to upravo biti Krleža kako bi svi zajedno izmjenjivali iskustva za čitanje jer čitanje je vrlo važno ne samo za kazalište već i za svakodnevni život“, rekla je dramaturginja Jelena Kovačić koja će zajedno s Ivicom Buljanom i dramskim umjetnicima HNK u Zagrebu voditi radionice.

Foto: Press HNK Zagreb – Mara Bratoš