fbpx

Ivica Buljan: Tri sestre nastale su kao odgovor na sumrak 19.stoljeća

Zagreb…

Ivica Buljan, HNK– Ovim projektom namjeravamo ući u dijalog s publikom, ali i postaviti pitanje kako kazalište može opstati u budućnosti. A to su upravo projekti koji idu ukorak s vremenom – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.
Konferencija za medije povodom novog autorskog projekta redatelja Bobe Jelčića Tri sestre, prema drami Antona Pavloviča Čehova, održana je u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Ovakvim laboratorijskim pristupom Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu propituje nove forme te otvara pitanja drugačijih mogućnosti Ivica Buljan, HNKfunkcioniranja unutar repertoarnog kazališta.
Projekt je predstavila intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, redatelj Bobo Jelčić te glumica Nina Violić.
Ravnatelj Drame Ivica Buljan istaknuo je kako je odluka bila odabrati dugotrajniji projekt koji uključuje studijski rad s glumcima na tekstu koji predstavlja jedan od najvažnijih u povijesti kulture.
– Ovaj projekt u svom hibridnom kompleksu spaja naša zanimanja za istraživanje kompleksnih područja kao što su režija i HNKgluma na tako važnom dramskom tekstu kao što su „Tri sestre.“ Čehovljevi komadi su dan danas inspiracija, ne samo za kazališne umjetnike. Bez njega ne možemo zamisliti kako bi izgledala suvremena scenaristika. „Tri sestre“ nastale su kao odgovor na sumrak 19.stoljeća, najavljuju novo doba na jedan fantastičan način te sabiru sve ono što je značila osjećajnost 19.stoljeća – izjavio je Ivica Buljan.
Redatelj Bobo Jelčić pobliže je upoznao prisutne sa svojom idejom i radom te naglasio kako će probati razvijati ideju dugotrajnosti projekta i stvoriti koncept koji može donijeti neke životne odgovore. Također, najavio je kako će probe biti otvorene za javnost kako bi i samo kazalište otvorili i približili široj publici i svima onima svi oni koji žele imati pristup tom inače ekskluzivnom i zatvorenom kazališnom procesu.
Jedna od glavnih uloga dodijeljena je i prvakinji Drame Nini Violić koja je rekla da se veseli suradnji s Bobom Jelčićem i iščekuje s uzbuđenjem novi izazovni projekt. Uz Ninu Violić u predstavi glume i Jadranka Đokić, Siniša Popović, Duško Gojić, Daria Lorenci Flatz, Krešimir Mikić, Ugo Korani, Iva Jerković i Marin Klišmanić.

Foto: Press – Luka Dubroja