fbpx

“IZGUBLJENI GRAD” – novi single benda The Billy

Pjesma i spot “Izgubljeni grad” kritiziraju gradsku vlast

Zadarski bend The Billy predstavlja novi single „Izgubljeni grad“ posvećen rodnom gradu. Veselim ska/reggae ritmom kritiziraju gradsku vlast koja već godinama uništava gradsku infrastrukturu betonizacijom i sječom zelenih površina.

– Novi single inspiriran je trenutnom situacijom u gradu koja iz dana u dan postaje sličnija onoj koju prikazujemo u pjesmi i spotu. Iako je pjesma o Zadru, sličan opis primjenjiv je i na druge gradove pa je posvećena svim vlastima – rekao je gitarist Donald Dukić.

Nakon što su 2021. godine objavili svoj debitantski rock album „Jeftini junaci“ sa žešćim prizvukom, za novi singl odlučili su eksperimentirati novim zvukovima. Pjesmu posvećenu svom gradu predočili su poznatim ska ritmom u duhu Zadra.

– Ska zvuk je, po nama, zvuk grada. To se pogotovo vidjelo dok je sastav Postolar Tripper bio aktivan. U pjesmi posvećenoj našem Zadru kreirali smo našu verziju tog zvuka –  kazao je bubnjar i vokalist Frane Profaca.

– Na prethodnom smo se albumu tek upoznavali i učili kako raditi kao bend. Sad kad imamo nove članove i kad se ekipa napokon posložila spremni smo za eksperimentiranje s različitim stilovima – dodao je klavijaturist Lovre Profaca.

Pjesma je popraćena spotom u kojemu se bubnjar i vokalist Frane ponovno pojavljuje u ulozi ogorčenog birokrata razočaranog u život kao i u pjesmi „Sloboda!“. Ovoga puta „izgubljeni grad“  napada horda, kako kažu The Billy, “uglađenih zombija” koji su se urotili protiv glavnog lika kojega vidimo na raznim lokacijama zadarske betonske džungle.

–  Ideja je bila povezati spotove u jednu priču jer u oba spota Franin lik pokušava pobjeći od situacije oko njega. Kad brzi i žestoki mogu imati devet dijelova možemo i mi dva – našalio se Lovre.

Ipak, upozoravaju da nova pjesma nije pokazatelj toga kako će čitav album zvučati. S obzirom na to da ih je devet u bendu i svatko ima posebne glazbene afinitete, možete samo nagađati što će prirediti.

Pošto sljedeći album snimaju sami u kućnom studiju „Đoni“ braće Profaca, za ostatak albuma morat ćete se strpjeti  još neko vrijeme. Do tada, uživajte u novom singlu i prethodnom albumu „Jeftini junaci“ na svim glazbenim platformama.

Snimanje, režija, montaža spota i foto – Mateo Grginović i Vice Rončević.