fbpx

Ulaz besplatan: Glazbeni performans saksofonista

Zagreb…

Finale Svjetskog kongresa saksofonista donosi dvostruko uzbuđenje muziciranja: nekonvencionalni nastup u Tunelu Grič i zajednički nastup na Open Air koncertu na Bundeku

saksofonistaZavršni dan Svjetskog kongresa saksofonista ima bogat program glazbenih događanja. Uz nastupe na Muzičkoj akademiji, Teataru &TD posjetitelji mogu od 10.30 sati uživati na koncert u Crkvi Sv.Marka na kojem nastupaju Justin Kenealy and Friends Saxophone Quartet. Potom slijede: Fernando Lerman Saxophone Quartet and Odak Cantata Choir te nastupi glazbenika na orguljama i saksofonu. Istovremeno na Zrinjevcu, također od 10.30 sati nastupaju mladi saksofonisti, International Youth Saxophone Orchestra.
Prava poslastica događat će se u poznatom zagrebačkom Tunelu Grič s početkom u 12.30 sati gdje specijalan glazbeni performans priprema grupa saksofonista Raum-Musik poznata po nastupima u nekonvencionalnim prostorima. Ovi glazbenici su do sada nastupe održali u bazenima, spremnicima za vodu, podzemnim garažama, napuštenim tvornicama i svaki se puta na drugačiji način prilagođavaju prostoru u kojem koncert izvode. Njihovi nastupi daleko su od onih tipičnih, a glazbenici i publika nisu statični tijekom koncerta što pridonosi većoj atraktivnosti. Tunel Grič pokazao se kao idealna lokacija koja i izvođačima predstavlja izazov jer do sada još nikada nisu nastupali u tunelu. Tunel će biti zatvoren kraće vrijeme prije njihove izvedbe, kako bi se glazbenici upoznali s prostorom i na licu mjesta odlučili koju će glazbu interpretirati.
saksofonistaSvečano zatvaranje Svjetskog kongresa saksofonista održat će se u Velikoj dvorani Vatroslav Lisinski s početkom u 18.30 sati, a uz nastup Zagrebačke filharmonije nastupaju solisti: Otis Murphy, Pawel Gusnar, Nikola Fabijanić i Nobuya Sugawa. Koncertom ravna dirigent Quentin Hindley.
Svoje posljenje predstavljanje pred publikom saksofonisti će imati na velikom Open Air koncertu na Bundeku. Koncert počinje u 21.00 sat nastupom japanskih saksofonista „Tokyo Rock’n’Sax“ koji svojim rock obradama publiku doslovno dižu na noge, što su potvrdili i za vrijeme svog koncerta na Zrinjevcu. Nakon nastupa grupe Tokyo Rock’n’Sax, slijedi koncert kojim će ravnati dirigent Juan Pedro Luna Agudo, a nastupat će Youth Saxophone Orchestra uz solista Jana Tominića. Program koncerta na Bundeku čine poznate kompozicije i popularne glazbe, a na koncertu će muzicirati i Orkestar WSC, te brojni saksofonisti i sudionici Svjetskog kongresa saksofonista. Svojim će muziciranjem na Bundeku i zajedničkim nastupom više stotina saksofonista na pozornici jamčiti glazbeni spektakl i oduševiti brojnu publiku koja je ovaj tjedan uživala u njihovom zvonkom muziciranju.
Svi glazbeni nastupi i koncerti su otvoreni za javnost, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Foto: Press