fbpx

Jacques Houdek: O Porinu, Josipi Lisac i novoj pjesmi!

Za portal Scena.hr…

Jacques HoudekGlazbena nagrada Porin je važna svim glazbenicima koji žive glazbu. Kad živite glazbu, kad sve dajete za glazbu, ginete za glazbu i ne prodajete se, već iskreno i sa srcem stvarate glazbu koju volite, tada zaslužujete barem priznanje za svoj rad, govori Jacques Houdek. Glazbenik se u razgovoru za portal Scena.hr osvrnuo na ovogodišnji Porin, pohvalio je organizaciju te istaknuo važnost glazbene nagrade Porin.

Scena: Bili ste nominirani za pjesmu ‘Ne vrijedi plakati’. Kako ste doživjeli ovogodišnju dodjelu glazbene nagrade Porin?
Glazbena nagrada Porin uvijek je svečanost za mene. Doista sam počašćen samom nominacijom, nije to floskula. Biti nominiran u konkurenciji s kolegama kao što su Massimo i Arsen je velika čast i uspjeh, i tko god od nas da osvoji nagradu – pravedno je i pošteno. Sretan sam što se Porin vratio na veliku glamuroznu pozornicu, u kvalitetnoj produkciji – jer Porin to zaslužuje, sve pohvale organizatorima. Dogodine bih volio vidjeti malo više pravog popa, tambure, pa čak i klasike – nekako mi je nedostajalo raznovrsnosti u glazbenom dijelu.

Jacques HoudekScena: S Ivanom Kindl ste otpjevali pjesmu Josipe Lisac ‘O jednoj mladosti’. Što biste istaknuli o Josipi? Kakav je osjećaj pjevati njezine pjesme?
Dobili smo priliku pjevati pjesmu nad pjesmama. Hvala autorima Metikošu i Krajaču na ovom remek djelu. Hvala Josipi koja je to remek djelo ovjekovječila svojom jedinstvenom interpretacijom, a na kraju hvala svima koji su nam ukazali povjerenje da izvedemo ovu zahtjevnu pjesmu… Josipa je glazbena BOGINJA, stao sam na pozornicu i sjetio se da će ona sada to i slušati… O Bože, kakva me trema ‘oprala’! Sabrao sam se i rekao si – možeš ti to – i moraš! Presretan sam jer se svima svidjela naša izvedba, Josipa nas je posebno pohvalila, a mnogi komentiraju da je upravo taj naš nastup najjači moment ovogodišnje dodjele, što je ultimativni kompliment! Hvala svima od srca.

Jacques HoudekScena: Važnost Porina.
Glazbena nagrada Porin je važna svim glazbenicima koji žive glazbu. Kad živite glazbu, kad sve dajete za glazbu, ginete za glazbu i ne prodajete se, već iskreno i sa srcem stvarate glazbu koju volite, u glazbi ste i u dobru i u zlu – tada zaslužujete barem priznanje za svoj rad. Novca najčešće nema toliko kad radite glazbu iz ljubavi. Novca ima u nekoj drugoj ‘glazbi’ koja najčešće ne zaslužuje ni pljesak, ni pohvalu, a svakako ne zaslužuje ni nagradu. To je moje mišljenje.

Scena: Vaša nova pjesma ‘Nov čovjek’ je jako emotivna. Što vi proživljavate dok je izvodite. Koja je emocija u pjesmi najsnažnija?
Emocija mi je sve u životu. Ja sam jedna velika emotivna nakupina!!! Kroz glazbu Jacques Houdekispoljavam najviše emocija, zato se glazbom i bavim. Pjesma ‘Nov čovjek’ je itekako autobiografska i doista se identificiram s njom, puno sam se promijenio tijekom svoje medijske pauze, vjerujem i nadam se nabolje. Svaki put kad je izvodim, imam osjećaj da sam se konektirao s nečim puno većim od ovozemaljskog života. Nostalgična je, baš kao i ja… Pjesmu ‘Nov čovjek’ za mene je napisala moja dugogodišnja suradnica Aleksandra Milutinović, a produkciju je maestralno napravio Predrag Martinjak Peggy, s kojim sam isto tako puno surađivao u karijeri.

Foto: Scena.hr