fbpx

Jerko Leko i Dinamo podržali akciju ‘Prepoznajmo glaukom’!

GNK Dinamo…

Jerko Leko– Drago mi je što sam danas ovdje jer i sam znam ljude koji su imali problema s očnim tlakom te gotovo potpuno izgubili vid. Kao i svi ostali ovdje, saznao sam da se bolest može kontrolirati ako se pravovremeno otkrije tako da su ovakve akcije vrlo bitne za sve građane – rekao je Jerko Leko.
U tijeku je obilježavanje šestog Svjetskog tjedna glaukoma, a akciji koja upozorava na opasnost od ‘kradljivca vida’ upozorio je i najbolji hrvatski nogometni klub GNK Dinamo odnosno naš vezni igrač Leko.
Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu, a oko 4,5 milijuna ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica ove bolesti. Procjenjuje se da će do 2020. godine broj oboljelih narasti na 11,2 milijuna. Glaukom se, zbog Jerko Lekonedostatka simptoma i spore progresije, naziva i ‘kradljivac vida’ pa 50% bolesnika u razvijenim zemljama ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90%.
U centru Zagreba građani su mogli besplatno izmjeriti očni tlak, a pregled je napravio i Jerko Leko.
Naravno, upravo to i je cilj obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma: širenje znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti.

Foto: gnkdinamo.hr