fbpx

Jedna jedina o skladištenju radioaktivnog otpada

Posljednji nastavak dokumentarnog serijala Jedna jedina

U ponedjeljak 17. siječnja 2022. godine na HRT1 u 20.10 sati prikazuje se posljednji treći nastavak dokumentarne serije Jedna jedina.

Jedna jedina

Autor Dubravko Merlić u seriji Jedna jedina donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije.

Jedna jedina

Treća epizoda naslova “Tri ne” donosi uvid u ekološka pitanja skladištenja radioaktivnog otpada.

Jedna jedina

Zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uz sigurnost, ključno je pitanje korištenja nuklearne energije. Hrvatska taj problem nije riješila ni sa svojim otpadom iz bolnica i instituta, niti s otpadom iz NE Krško.

Skladištenje hrvatskog radioaktivnog otpada planirano je u vojarni Čerkezovac kraj Dvora, no lokalno stanovništvo se tome protivi.

Primjeri Slovenije i Francuske pokazuju da se može naći zadovoljavajuće rješenje s lokalnom zajednicom, no kad je riječ o Hrvatskoj, u prvom je planu pitanje povjerenja u institucije.

Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1 ponedjeljkom u terminu od 20:10 sati.

Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić.
Broj epizoda: 3 x 52’

Produkcija: Castor Multimedia I www.castormultimedia.hr

Foto: Press Castor Multimedia