fbpx

Serija Kako je obranjena Hrvatska

Dokumentarna serija Kako je obranjena Hrvatska

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 26. rujna 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20.45 sati započinje s prikazivanjem dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska.

Kako je obranjena Hrvatska

U povodu 25. obljetnice prijelomnih događaja koji su obilježili razdoblje najžešćih borbi u Hrvatskoj tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca 1991. godine Dokumentarna produkcija HTV-a 2016. godine pripremila je dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska.

Kako je obranjena Hrvatska

U prvoj sustavnoj seriji o Domovinskom ratu u 12 epizoda po 50 minuta uz pomoć bogate televizijske arhive, izjava sudionika i animiranih karti dočaravaju se presudni, ali i oni manje poznati događaji, koji su bili ključni za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije.

Nakon kraćeg kronološkog uvoda svaka epizoda kroz tri veće priče predstavlja gotovo sva važnija bojišta i okršaje na prostoru čitave Hrvatske.

Ekipu na čelu s redateljem Zoranom Margetićem i urednicom serije Ljiljanom Bunjevac Filipović čine scenaristi Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić; urednici epizoda Sanja Pražen, Anđelko Hundić, Lada Džidić i Leon Rizmaul, te suradnici Sandra Pavković i Borna Marinić.

U prvoj epizodi serije Kako je obranjena Hrvatska prisjećamo se kako je nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu i pokušaja ubojstva trojice ključnih hrvatskih čelnika – predsjednika RH Franje Tuđmana, predsjednika SFRJ Stjepana Mesića i saveznog premijera Ante Markovića, Hrvatska 8. listopada 1991. proglasila neovisnost.

No put do toga nije bio nimalo lagan jer su već u proljeće 1991. počeli oružani sukobi i prikrivena agresija, koja se tijekom ljeta pretvorila u otvorene napade. Otvoreni rat počeo je s posljednjim danima kolovoza i početkom rujna kada se među prvima na udaru našao Gospić.

Uspješna obrana Gospića ostala je medijski gotovo nezapažena unatoč velikom strateškom značaju ove pobjede, a epizoda se još bavi herojskim obranama i tragičnim sudbinama Hrvatske Kostajnice i Petrinje.

Foto: Press