fbpx

Kako se promijenio modni trend dolaskom Donalda Trumpa

Trendovi…

Piše: Branka Vučetić Atletić

Moda je okrutna i nameće svoju igru koju većinom poštujemo. Ako je pitanje modnog stila, možemo utvrditi da osobni ukus ima veliku ulogu u načinu odijevanja. Postoje u životu trenuci gdje je važno ispoštivati i više od modnog trenda ili ukusa.

modni trend

Svečanost kao što je inauguracija predsjednika ili predsjednice države toliko je važan čin, da i odjeća postaje izniman vizualni i komunikacijski čimbenik.
Na inauguraciji Donalda Trumpa, novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, pažnju javnosti privukla je i njegova supruga, prva dama Amerike Melania Trump.
Otkad je izabran predsjednik Trump, svi modni časopisi, portali, ali i svi oni koji se bave političkim izvješćem pisali su o mogućem odabiru dizajnera i odjeće koju će Melania nositi na inauguraciji. Tako je većina poznatih dizajnera pokazala svoje političko opredjeljenje i odbila kreirati za prvu damu. Među prvima Marc Jacobs i Tom Ford nisu željeli odijevati Melainu.
Za tu svečanu prigodu odlično dizajnersko rješenje ponudio je Ralf Lauren i tako pokazao da je pravi modni doajen. Melania je bila odjevena u svijetlo plavu haljinu s bolerom, dugačkim rukavicama u istoj plavoj boji kao i haljina, te tonski uparenim cipelama.

modni trend

Ovim odabirom kao i izvrsnim izgledom njezina tijela, njegovanim lice i dobro odabranoj frizuri vjerujemo kako je konačno prekinut pretjerano hvaljen atletski izgled bivše Prve dame. Upravo je u mnogim svečanim prigodama svojom konstitucijom tijela bila primjer lošeg načina odijevanja kao i kršenja protokola. To su bile haljine bez rukava, neprimjereni oblici dekoltea i forme odjeće koje joj ne pristaju. Licemjerni mediji opetovano su pisali o izuzetno dobro odjevenoj Michelle.
Ono lijepo u načinu odijevanja što smo zasigurno dobili s Melanijom, nažalost izgubili smo s odlaskom predsjednika Obame. Njegov besprijekoran odjevni stil koji je bio vidljiv, od odabira košulja, kravata, sve do savršeno skrojenih odijela, smijenjen je vjetrom donesenim Donaldom Trumpom. Njegov pak osebujan stil odijevanja kao i njegova frizura još uvijek nije naišla na objektivni kritički osvrt.
Na samoj inauguraciji prekršio je sva pravila muškog načina odijevanja, a vizualno nejedinstvo toliko je bilo naglašeno da je teško pronaći riječi opravdanja.
Raskopčan kaput izgledao je prevelik, jarko crvena kravata koja je prelazila svaku moguću primjerenu dužinu, kao i previsoko kopčane hlače odavalo je dojam kako se ne radi o najsvečanijem trenutku, već opuštenoj kućnoj zabavi.

modni trend

Ako bi pak napravili presjek modnog stila uzvanika koji su nazočili svečanom ručku u čast novog predsjednika mogli bi zaključiti kako je stil Tramp već sada omiljen kod većine muškaraca. Tako je obavezno raskopčan sako postao muški modni trend. Pritom nije nevažno zanemariti modni hit ‘zanimljivo’ odabranih boja, dezena i dužina kravata, te načina vezanja. Možemo zaključiti kako i nasljedne osobine, imaju veliku ulogu. Tako je i simpatičan unuk Donalda Trumpa zdušno prigrlio novi nemaran način nošenja modnih dodataka kao što je i njegova leptir kravata i raskopčan sako.
Odabir odjeće dijela uzvanica također nije bio spretan. Tako su haljine bez rukava nazvane stil Michelle, postale omiljene bez obzira na životnu u dob ili volumen nadlaktičnog dijela ruku.

modni trend

Dio uzvanika pridržavao se protokola, kao Hillary i Bill Clinton koji poštuju pravila odijevanja.
I na kraju mogli bi ipak zapjevati: O lijepa, o draga, o slatka Europo. Sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu bit plata tvojoj modnoj ljepoti!
Nadamo se da će porijeklo Melanie i njezin modni stil biti zdušno usvojen u bijeloj kući kao dio europske kulture. Dobro je znati kako usporedba njezina načina odijevanja koje nalikuje Jackie Kennedy ima važnu poruku. Jackie je imala europske korijene. Svojim francuskim porijeklom i odnosom prema modi promovirala je rafiniran stil odijevanja i tako postala svjetska modna ikona.
Moda je vladarica svijeta, ali i ona ima svoje mjesto rođenja prema kojem ju pojedinci ili mase usvajaju. Ne možemo se mode i odjeće odreći ili ju zanemariti. Ona ima važnu ulogu ponajviše kad je pitanje kulture odijevanja, protokola i neizostavne vizualne komunikacije. Zato je moda oduvijek bila prava vladarica koja je lukavo upravljala i kraljevima i carevima, prinčevima i princezama, stoga još uvijek ima moć i nad današnjim političkim moćnicima.
Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Screenshot društvena mreža, YouTube