fbpx

Svečano otvoreno 18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta

Svetvinčenat…

izdanje Festivala plesaNovo, 18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, započelo je sinoć, 20. Srpnja, uz tri plesne izvedbe. Španjolska umjetnica Laura Aris u 21.30 sati izvela je solo Open Wound (Otvorena rana) na glavnom gradskom trgu, a u 22 sata na sceni u kaštelu Grimani nastupilo je 12 plesača austrijske kompanije Hungry Sharks u energičnoj predstavi Hidden in Plain Sight (Skriveno svima pred očima); prva festivalska večer završila je iza 23 sata uz duhoviti duet Your Mother at My Door (Tvoja majka pred mojim vratima) mađarske grupe Timothy and the Things.
18. izdanje Festivala plesaDrugi festivalski dan uključuje dvije izvedbe: Alien Express slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka dio je Aerowaves selekcije prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves. Spomenuta izvedba dio je programa Twenty 17, koji uključuje 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi. Alien Express svojevrsno je plesno putovanje kroz preobrazbe. Pretvarajući Davida i Golijata u Kentaura, penjući se na planinu ili pjevajući ljubavnu pjesmu, autori prizivaju na pozornicu snolike slike u ovom razoružavajućem i napetom duetu.
Spomenuta predstava bit će izvedena u petak, 21. srpnja, 21.30 sati na gradskom trgu, a ulaz je slobodan.
18. izdanje Festivala plesaDomaću plesnu scenu ove godine na festivalu, među ostalim projektima, zastupa predstava The Devil’s Garden autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Ta izvedba otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge. Predstava The Devil’s Garden bit će izvedena u 22 sata u kaštelu Grimani.
Ulaz na izvedbe na trgu i u loži je slobodan, dok cijena ulaznica za izvedbu u kaštelu Grimani iznosi 60 kuna.

Foto: Press – Andi Bančić