fbpx

Petra – Tajne drevnih graditelja

Dokumentarni film Petra – Tajne drevnih graditelja

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 31. listopada 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.35 sati prikazat će dokumentarni film Petra – Tajne drevnih graditelja.

Petra

Na jugu Jordana, u srcu pustinje, leži iznimno drevno blago: veličanstveni grad Petra. Izgrađen prije više od 2000 godina, čuva nebrojena arhitektonska čuda: velebne spomenike uklesane u litice, stotine grobnica, hramova i termi impresivnih razmjera.

Petra

U tim raskošnim građevinama nekoć je živjelo više od 20.000 ljudi. Petra je bila bogat i prosperitetan grad, prijestolnica Nabatejskog Kraljevstva. No smještena je usred krajnje negostoljubivog područja.

Petra

U blizini uopće nema drveća za izradu skela. Kiši samo nekoliko tjedana u godini. Pijesak i vjetar neumoljivo nagrizaju kamen. A tlo redovito podrhtava od silovitih potresa.

Pa zašto su Nabatejci odlučili izgraditi svoju prijestolnicu upravo na tom mjestu? I ponajprije, kako su svladali velik izazov preobrazbe tog napuštenog područja u raskošni grad? Kako su podigli arhitektonska remek-djela, često visoka desetke metara?

Zahvaljujući spoju računalno generiranih slika, razgovora s istaknutim svjetskim stručnjacima i otkrića iznimnih ostataka toga grada, ovaj će nam dokumentarni film pružiti fascinantan uvid u graditeljsku povijest uistinu jedinstvenoga grada, istinskog arhitektonskog čuda usred pustinje.

HRT-HTV1 od 21.35 sati Petra – Tajne drevnih graditelja

Foto: Press