fbpx

Kitarović: Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru

Zagreb…

Kolinda Grabar Kitarović izabrana za članicu MOO-a kao četvrta osoba i prva žena iz Hrvatske

Kolinda Grabar-Kitarović– Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu Domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti olimpijskog pokreta. Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje, ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja te širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim natjecanjem i uspjehom koji svijet priznaje – stoji u službenoj objavi Kolinde Grabar Kitarović povodom izbora u članstvo MOO-a.
– U svom ću se djelovanju zauzimati za promoviranje olimpijskih vrijednosti i posvećenosti olimpijskom pokretu – izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, zahvaljujući na ukazanom povjerenju nakon što je kao četvrta osoba i prva žena iz Hrvatske izabrana za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).
Donedavna hrvatska predsjednica taj je prestižni status zavrijedila uvjerljivom većinom (86 glasova za i 3 protiv) na 136. sesiji MOO-a, održanoj videovezom. Prije nje Hrvati u članstvu MOO-a su bili „otac našeg olimpizma“ Franjo Bučar od 1920. do smrti 1946. godine, potom Boris Bakrač od 1960. do 1987. (uz još dvije godine počasnog članstva) te Antun Vrdoljak, koji je u aktivnom članstvu bio od 1995. do 2011. godine, a počasni član MOO-a još je i danas.
U članstvo MOO-a izabrane su još i Kubanka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud i Mongolac Battushig Batbold, svi kao individualni članovi, te legendarni britanski atletičar Sebastian Coe po službenoj dužnosti, kao predsjednik Svjetske atletske federacije. Izabrani su i dopredsjednici MOO-a (Australac John D. Coates i Singapurac Ser Miang), a novim članovima dopunjen je i Izvršni odbor MOO-a.

Foto: Arhiva društvena mreža Kolinda Grabar-Kitarović