Paukova mreža – o preobražaju Velike Britanije u financijsku silu

Zagreb…

U sklopu ciklusa Mijenjamo svijet: Paukova mreža

Paukova mrežaHrvatska radiotelevizija (HRT) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u srijedu, 29. svibnja u udarnom terminu od 21.00 sat prikazati dokumentarni film Paukova mreža (Spider’s Web). Film govori o preobražaju Velike Britanije iz nekadašnje kolonijalne u svjetsku financijsku silu.
Naime, nakon propasti Carstva financijske Paukova mrežainteresne skupine londonskog Cityja stvorile su mrežu tajnih offshore-jurisdikcija u koje je stizao novac iz cijelog svijeta, a skrivale su ga iza opskurnih financijskih struktura u mreži inozemnih otoka.
Danas je gotovo polovica svjetskog bogatstva možda skrivena u britanskim offshore-jurisdikcijama, a Britanija i njezine offshore-jurisdikcije najjači su globalni igrači u svijetu međunarodnih financija.
Film Paukova mreža stoga nastoji odgovoriti na pitanje kako je došlo do toga i kako to utječe na svijet danas?
Uz doprinos vodećih stručnjaka, akademika, upućenih pojedinaca i aktivista za društvenu pravdu, te uz upotrebu stiliziranih ne upotrijebljenih i arhivskih snimaka, ovaj film otkriva kako su u svijetu međunarodnih financija korupcija i tajnovitost prevladale nad propisima i transparentnošću, a Ujedinjeno Kraljevstvo u samom je središtu skandala.

Film Paukova mreža je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Press