fbpx

Predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor na vojnoj vježbi

Rt Kamenjak…

Na službenim stranicama Ureda predsjednice RH objavljeno je priopćenje za javnost o održanoj međunarodnoj vojnoj vježbi ‘Štit 17’ na kojoj su bili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a priopćenje prenosimo u cijelosti;

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor– Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nazočili su završnom prikazu međunarodne vojne vježbe ‘Štit 17’ na vojnom poligonu ‘Rt Kamenjak’ kod Premanture kraj Pule.
Ustvrdivši kako je na razini NATO-a, a zapravo i cijele Europe gotovo postignut konsenzus o nužnosti povećanja obrambenih investicija u izmijenjenom strateškom okružju te kako ograničeni financijski resursi jesu i bit će i ubuduće realnost naših obrambenih sustava, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako treba pozdraviti svaki oblik racionalnog zajedničkog korištenja raspoloživih kapaciteta, sukladno postavkama NATO-ove inicijative „Smart Defence“ ili inicijative „Pooling and Sharing“ Europske unije.
– Nema razloga da se takva suradnja ne širi i na druga područja, kako bi se iskoristile komparativne prednosti vojnih vježbališta i instalacija u bliskom susjedstvu. Posebno s nama bliskim i prijateljskim državama poput Slovenije trebalo bi biti jednostavno naći prostora za proširenje ovakve suradnje – istaknula je Predsjednica. Dodala je kako se njome zapravo ‘osigurava i razmjena iskustava među pripadnicima oružanih snaga Hrvatske i Slovenije te toliko često naglašavana interoperabilnost među snagama unutar NATO-a’.
Čestitavši svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uspješnoj provedbi vojne vježbe, hrvatska Predsjednica je istaknula kako “ŠTIT 17” ima po mnogome posebni karakter i posebni značaj, jer svojim primjerom ističe važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima.
Slovenski predsjednik Pahor istaknuo je kako ni Hrvatska niti Slovenija nisu neposredno vojno ugrožene zemlje, ali kako ipak, kao odgovorne članice NATO-a, imaju dužnost pripremiti svoje postrojbe i svoje strukture nacionalne sigurnosti u slučaju ugroze iz zračnog prostora.
– Ta ugroza ne mora se ticati nas već naših prijatelja i saveznika, što znači da smo mi kao saveznici dužni da u pravo vrijeme i na pravom mjestu budemo osposobljeni. Bitno je zajamčiti sigurnost i to je naša zajednička odgovornost i zadatak. Današnja vježba znači upravo važan korak u tom smjeru – naglasio je predsjednik Pahor dodavši kako je ova vježba postala tradicionalna po pitanju suradnje pripadnika hrvatske i slovenske vojske. Međutim, dodao je, po prvi puta na vježbi su danas vrhovni zapovjednici Hrvatske i Slovenije čime se, kako je rekao ‘šalje politički znak i poruka važnosti zajedničkog sudjelovanja ne samo u vojnom pogledu već političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i ljudskom’.

Foto: Ured predsjednice RH