fbpx

Kolinda Grabar-Kitarović na Novom Zelandu posjetila centar Hobbiton

Novi Zeland…

– Drugi dan državnog posjeta Novom Zelandu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je započela posjetom najvećem masliniku u državi koji je u vlasništvu novozelandskog Hrvata Petera Simunovicha.

Kolinda Grabar-Kitarović

Nakon toga, Predsjednica Republike je posjetila filmski centar Hobbiton kod Matamate, izgrađen za potrebe snimanja trilogije ‘Gospodar prstenova’ i ‘Hobbit’ koji je kasnije pretvoren u vrlo posjećenu turističku atrakciju. S vodstvom centra razmijenjena su iskustva u pretvaranju filmskog seta u turističku atrakciju te hrvatske potencijale temeljene na sve većem interesu filmske industrije za snimanje filmova i serija u Hrvatskoj.
Hrvatska Predsjednica je zajedno s novozelandskim ministrom trgovine gospodinom Rogerom McClayem posjetila izvor gejzira Te Puia u Rotorui te tom prigodom izmijenila Iskustva u turizmu koji je najveća izvozna grana kako Hrvatske tako i Novog Zelanda. Glavni naglasci bili su na važnosti očuvanja prirodnih ljepota te tradicijskih vještina obrade drveta koje pridonose očuvanju postojeće baštine i izradi autohtonih suvenira.

Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Grabar-Kitarović je potom posjetila geotermalnu elektranu Ngatamariki, najveću geotermalnu elektranu te vrste na svijetu. S voditeljima je razgovarala o svim aspektima iskorištavanja geotermalnih izvora kao iznimno iskoristivog izvora obnovljive energije. Razgovarali su i o mogućnostima sinergije i povezivanja elektrana s drugim granama industrije i djelatnostima čime se povećava iskoristivost i podiže ukupna učinkovitost – piše u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Foto: Ured predsjednice – Kolinda Grabar-Kitarović