fbpx

Cro A Porter i Klovićevi dvori otvorili vrata hrvatskim modnim dizajnerima

Zagreb…

Piše: Branka Vučetić Atletić

Kako uspjeti u modnom svijetu?
Cro A Porter i Klovićevi dvori otvorili vrata hrvatskim modnim dizajnerimaKad bi upitali kreativce koja je tajna uspjeha, zasigurno bi odgovorili da je tajna uspjeha protkana talentom, kontinuiranim radom, djelomično sretnim okolnostima, te danas popularno rečeno dobrim PR-om.
Kako uspjeti u kreativnom svijetu, kao osmisliti novo, svježe i dopadljivo. S kojom količinom komercijalne kreativnosti podilaziti publici i kakao raditi i graditi svoj osobni dizajnerski stil. Ova pitanja postavljaju si oni koji se bave modnim dizajnom ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.
Brže, ljepše, bolje, jeftinije.To su osnovni postulati koji su nametnuti kako bi konzumacija proizvoda bila što češća. Na izuzetno malom Hrvatskom tržištu postrojila se ekipa modnih dizajnera koji u korak sa svjetskim trendova žestoko se bore da opstanu i ponude drugačije i bolje odjevne predmete. Danas u masovnoj proizvodnji jednim djelom bitku su dobili upravo oni koji proizvode milijunske serije, pa su preuzeli veliku količinu kupaca. No postavlja se pitanje do kada će hiperprodukcija izdržati i neće li se srušiti upravo na neprodanim količinama koje iz dana u dan rastu.

Hrvatski modni dizajneri predstavili su svoje nove kolekcije
Iako je jedan dio poznatih hrvatskih dizajnerskih imena uzeo predah i nije ove sezone nastupao na modnim događanjima ima i onih koji u kontinuitetu iz sezone u sezonu pokazuju svoje modne kreacije. Ovosezonski Cro A Porter podijelio je svoje događanje u tri grupe. Odabir za održavanje drugog dijela modnog događanja ovaj puta bio je prelijepi atrij Klovićevih dvora. Od trenutka kada su nestale visoko podignute modne piste po kojima su hodale manekenke sve do trenutka kada se pret a porter „spustio parter“ postali smo svjesni kako haute couture polako iščezava. Zato plemeniti ambijent kao što su Klovićevi dvori probudio je nostalgiju i sjećanje na neka druga vremenima kada su revije parter bile strogo rezervirane za visoku modu.

Cro A Porter

U dva dana parterom su prodefilirale kolekcije Boudoir, TWINS, Maria Vijačkića, Etna Maar, Klisab, Jelene Holec i branda Lore.
Cro A PorterIako su razni pisani modni komentari na sav glas hvalili sve kolekcije, moramo priznati da se istinska kritika ipak sakrila u predvorje Klovićevih dvora, gdje se je najviše komentiralo, hvalilo, kritiziralo u malim zatvorenim društvima.
Ako bi napravili kratak rezime viđenog za pohvalu je kontinuiran petnaestogodišnji rad Morane Saračević i Martine Čičko Karapetrić i njihovog brenda Boudoir.
Mladi dvojac TWINS, pokazao je opsežnu kolekciju inspiriranu hrvatskim motivima. Kroz simboliku boja i forme motive su našli i u narodnim nošnjama. Ovom kolekcijom pokazali su da samo upornim radom moguće je osloboditi se zanosa i početničkih grešaka i tako stvoriti zrelost modnog kreiranja.
Za kolekciju branda Klisab možemo reći da je napravljena školski. Imala je svoj početak, sredinu i kraj. Nadamo se da će i u buduće ovaj mladi dizajnerski dvojac upornim radom oslobodi svoj talent i pustit da dobije zamah jer za to svakako postoji potencijal.
Jelena Holec i ove sezone kreirala je haljine koje su kao slikarska platna, a sklad boja njezin je sigurni adut.

Izvrsna modna priča u kolekciji Etna Maar
Etna MaarI za kraj zasigurno najbolja kolekcija iskusne kreatorica Andrijane Subotić i njezin brend Etna Maar.
Kada se spoji talent, uporan rad, dugogodišnje iskustvo, tada je tajna uspjeha neizostavna.
U izvrsnoj modnoj priči neobičnih crnih haljina, s rafiniranim dodacima crvene boje Andrijana je pokazala kako upravlja svakim postavljenim naborom, prorezom ili koso postavljenom formom. Za crnu olako se zna reći kako je jednostavna i podatna pri dizajniranju odjeće. To sigurno nije tako jer upravo crna pri kreiranju postavlja niz važnih pravila koje samo vrsni dizajneri mogu vješto koristiti. Upravo je kolekcija Etna Maar pokazala da crno ne mora biti monotono i dosadno već razigrano, ali dobro dizajnerski postavljeno.Kada se postigne sklad boje i forme kao što je u kolekciji Etna Maar tada odjeću mogu nositi i oni s nešto naglašenijom, punijom linijom tijela. Kreatorica je ovom kolekcijom potvrdila svoj status vrsne dizajnerice koja suvereno vlada na Hrvatskoj modnoj sceni.

Cro A Porter i Klovićevi dvori otvorili vrata hrvatskim modnim dizajnerima

Cro A Porter i Klovićevi dvori otvorili vrata hrvatskim modnim dizajnerimaVažna je frizura i šminka
Za cjelokupni dojam modnog izgleda važno je naglasiti koliko je bitna frizura i šminka. Za svaku pohvalu su izvrsne frizure u kolekciji Jelene Holec kao i Etne Maar, te make up vizažista Tima Profokus, pod vodstvom Kristine Atletić.

U očekivanju velikog finala u najavi je kolekcija Matije Vujice čije će kreacije biti prikazane u HNK u Zagrebu.

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Profokus, Press