fbpx

Branka Vučetić Atletić: Cro A Porter u znaku promjena

Zagreb…

Profokusov tim vizažista na Cro A Porteru

Cro A PorterKada govorimo o kreativnom radu sa sigurnošću možemo utvrditi kako je za kreativnost potrebno znanje, talent i ljubav prema poslu koji radimo. Znanje usvajamo tijekom kvalitetnog obrazovanja, a tako potičemo i razvijamo svoju kreativnost. Ako je dobro uspostavljen odnos znanja i kreativnosti možemo očekivati osobni i poslovni uspjeh.
Moramo priznati kako bez znanja, truda i volje uspjeh može izostati, a talent ostati kao Cro A Portertračak nečega što nismo uspjeli pokazati. Opasnost kod eksperimenta uvijek postoji, no ako nema istraživanja nastaje monotonija.
Ove godine promjena je u pristupu modne prezentacije Cro A Portera. Za prvu večer odabran je prostor staze Karting Arena Zagreb. Modni dizajner su u novom ambijentu koji je imao dugačku vijugavu pistu pokazali svoje modne prijedloge.

U ocjeni cjelokupnog izgleda važnu ulogu ima make-up i frizura
Cro A PorterKad govorimo o kreativnim zanimanja u tu grupu svakako pripada vizažizam. U raznim modnim osvrtima rijetko se piše o make upu. Odjeća je ta o kojoj se piše i raspravlja. Za ocjenu cjelokupnog izgleda izostaje važan dio, a to je šminka, frizura i modni dodaci.
Ove godine prve večeri modnog događaja prikazane su kolekcije većinom mlađih kreatora. Njihov radni staž ne broji se u desecima godina pa stoga i njihove kolekcije skupljaju kako pozitivne tako možda i Cro A Porternegativne bodove. Sve to upravo je dio onoga što zovemo iskustvo i ustrajan kreativni rad koji uz talent može svake godine napredovati.
Većina kreatora pri postavljanju svojih kolekcija rijetko zatraži stručnu pomoć modnog stilista, frizera ili pak pita za savjet vizažista. Upravo stilističke greške mogu umanjiti dizajnerski rad. Nije zgoreg zatražiti mišljenje upravo onih koji se bave određenim područjem jer to može doprinijeti odličnom cjelokupnom izgledu kolekcije.

Profokusov tim vizažista na Cro A Porteru
Katarina Dzale, Cro A PorterNa ovogodišnjem Cro a porteru vidjeli smo nekoliko interesantnih rješenja make upa. Za svaku pohvalu je Tim vizažista Profokus pod vodstvom Kristine Atletić gdje je pokazano vizažističko umijeće. Odličan make up izvrsno se uklopilo u cjelokupni izgled kolekcije Katarina Džale.
Njezina kolekcija u većem dijelu bila je izrađena od čipke koja je modelima dala razigranost. Dobar odabir make upa bio je naglašen u plavim obrvama i njihovoj izvrsno iscrtanoj formi koja je pristajala obliku lica. Pravilna kompozicija bijelog eyelinera u kombinaciji sa svijetložutim sjenilom dala je svježinu licu.
Ravna forma haljina kao i odabir frizura, svjetla boja tena s ružem u prirodnoj boji usana, pridonijeli su da zaključimo kako je glavni naglasak ove kolekcije u ležernom, ali sofisticiranom izgledu, te odjeći u kojoj se žene mogu dobro osjećati.
Mirjana Klepic, Cro A PorterNa pisti smo vidjeli kolekciju JAMOI dizajnerice Mirjana Klepić. Kombinirala je lagane dezenirane tkanine s kožnim dodacima u zahtjevnim formama. Začešljana kosa složena na potiljku dobro se uklopila u kolekciju dok je naglasak make upa stavljen na oči. Crna linija povučena preko ruba nosa kao da se radi o maski koja se nastavljala sfumatno preko očiju sve do sljepoočnica. Takav make up djelovao je kao simbolički nastavak razigrane forme odjeće.
Mandval, Cro A PorterAnthony Avangard i njegova muška kolekcija odraz je aktivnog pristupa uporabe sjajnih, šljokičavih materijala u kombinaciji s dezeniranim tkaninama. Ostali su dosljedni u pristupu muškom izgledu frizura bez značajnih promjena.
Mandval su pokazali duhovitu igru u različito postavljenim malim kravatama na odjeći. Make up je bio potpuno neutralan, beauty. Tako se postigla dobra kompozicija između šminke i zanimljivog dizajnerskog rješenja odjeće u kombinaciji s neobičnim oblicima torbi.

U očekivanju novih kolekcija
Ove sezone organizator Cro A Portera, Viktor Drago, ponudio je novu shemu prikazivanja modnog događanja. Zato nas čekaju nove kolekcije za pretkraj travnja, kao i nove lokacije održavanja revija.
Promjene koje su postale dio načina našeg života, postale su i dio modne prezentacije kao važan pristup i želja da se izbjegne monotonija.

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Press, Profokus