fbpx

Komemoracija Tomažu Panduru u HNK Zagreb

Zadužio je svojim umjetničkim radom…

U HNK Zagreb u četvrtak, 14. travnja u 15 sati održat će se komemoracija u spomen na preminulog kazališnog redatelja Tomaža Pandura

HNK Zagreb, Komemoracija Tomažu PanduruTomaž Pandur zadužio je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svojim umjetničkim radom i djelovanjem kroz uspješne autorske projekte u nekoliko kazališnih sezona: Michelangelo (2013.), Medeja (2012.) i Rat i mir (2012.) – ističu u HNK-u Zagreb. Tomaž Pandur je rođen u veljači 1963. godine, a prvu kazališnu skupinu osnovao je već kao srednjoškolac. Nakon završetka gimnazije u Mariboru upisao je Akademiju u Ljubljani, gdje je diplomirao režiju 1989. godine. Već nakon prve profesionalne predstave Šeherezada dobio je brojne nagrade. Nedugo zatim postigao je i internacionalni uspjeh i svjetska priznanja. S dvadeset i šest godina (od 1989.) postao je ravnatelj Drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, koju je vodio sedam godina i tamo je, postavljajući  Hamleta, Fausta, Carmen i Božansku komediju, postao najcjenjeniji suvremeni slovenski redatelj.
Iznimnog vizualnog dojma, spajajući sve grane umjetnosti, Pandur je postizao revoluciju i u samom pristupu i načinu rada s glumcima. Spajanjem različitih oblika umjetničkog izražavanja u jedinstven jezik pozornice svakim svojim projektom stvarao je multikulturalne i višejezične kazališne platforme koje služe kako bi spojile, inspirirale, pobudile i transformirale te otvorile kanale za strujanje novih mentalnih i emocionalnih obrazaca. Kreativan proces uprizorenja kazališnog komada postajao istraživački laboratorij gdje se temeljni kazališni izrazi i njihove reakcije otkrivaju i istražuju. Pandur je smještao srž svog kazališta u područje neizgovorenog i neizrecivog, u misteriozno, uvjeren da su temeljni slojevi čovjekovog emocionalnog bivanja, njegova razmišljanja i sjećanja, pojavljuju u procesu kreativnog prijenosa, uvijek blizu ruba, bez suzdržavanja, kroz dekonstrukciju i novu sintezu.
Živio je  i radio  u New Yorku, Berlinu te posljednjih godina u  Madridu, gdje je 2011. dobio španjolsko kraljevsko odličje Red Izabele II. U Madridu je ujedno vodio svoju kazališnu skupinu Pandur Theaters. Sa svojim predstavama gostovao je u mnogim zemljama, od Kolumbije, Meksika, Venezule, Argentine do Koreje, Rusije, Francuske, Austrije, Njemačke, Italije i Danske. Suosnivač je i umjetnički direktor internacionalne kazališne organizacije Pandur Theaters.
Faust, Hamlet, La divina commedia, Ruska misija, Hazarski rječnik, 100 minuta, Tesla Electric Company, Inferno, Barocco, Caligula, Sumrak bogova, Rat i mir, Medeja te balet Symphony of Sorrowful Songs, Michelangelo samo su neke od brojnih međunarodnih produkcija.

Foto: Press