fbpx

Lutkarski Kralj Edip dolazi na 67. Splitsko ljeto

Kralj Edip u režiji nagrađivanog redatelja Delprata

Sofoklova tragedija Kralj Edip u izvedbi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka gostuje na 67. Splitskom ljetu izvedbom u nedjelju u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu 18. srpnja s početkom u 21 sat.

Kralj Edip

Kralj Edip je temeljno djelo kazališta europskog kulturnog kruga, Sofoklova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za objašnjenje ideje tragične sudbine. Redatelj i autor adaptacije je Luciano Delprato, jedan od najnagrađivanijih španjolskih umjetnika.

Kralj Edip

Ovo gostovanje još je jedna realizacija Sporazuma o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima koji su intendanti hrvatskih nacionalnih kazališta potpisali početkom svibnja ove godine.

Luciano Delprato nudi suvremeno čitanje klasične dramske literature. Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava čini Kralja Edipa značajnim za one koji se prvi put susreću s naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija.

Ova inscenaciju Kralja Edipa klasik je za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg suvremenika, a ne kao prašnjavu lektiru, kažu producenti. „Pet glumaca: Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić; stol, lutke na postoljima, stolica, stalak i mikrofon, nevjerojatna glumačka energija, opipljive emocionalne pretvorbe, izvrsne glasovne transformacije i začudan spoj živih ljudi i animiranih lutaka – to je bio Kralj Edip. Redatelj Luciano Delprato svojim je inventivnim i iskričavim zamislima držao publiku u zanosu gledanja drevne priče oslikane vizijama današnjeg vremena. (…) I zato beskrajno, veliko bravo za jednu bisernu predstavu koju obavezno treba pogledati.” Zapisala je kritika nakon premijere.

Foto: Press