fbpx

Mijenjamo svijet – Kraj istine

Zagreb…

U HRT-ovu ciklusu Mijenjamo svijet u srijedu 7. veljače dokumentarni film Kraj istine

Mijenjamo svijetHrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 7. veljače 2018. godine s početkom u 20.05 sati u okviru ciklusa Mijenjamo svijet prikazuje dokumentarni film Kraj istine. Film govori o otmici Johna Cantlieja i Jamesa Foleyja koja je označila početak prave epidemije otmica koje su se odrazile na vanjsku politiku brojnih država.
– Podatak da su njezini kolege nestali gurnuo je fotoreporterku Nicole Tung u zastrašujuću situaciju za koju je ništa nije moglo pripremiti. Maskirani muškarci naoružani kalašnjikovima oteli su, naime, njezine prijatelje Johna Cantlieja i Jamesa Foleyja dok su se iz Sirije vraćali u Tursku, a Nicole ih je napeto iščekivala na granici. Od toga im je trenutka sudbina ovisila o tome hoće li joj poći za rukom da sazna tko ih je zarobio i da otkrije kako da ih izvuče žive – ističe urednica HRT-ova ciklusa Mijenjamo svijet Mira Vočinkić.
Mijenjamo svijetZbog medijske blokade o spomenutim otmicama i mnogi su drugi novinari zašli na neprijateljski teritorij tzv. Islamske države ne znajući u što se upuštaju. Praćene su osobe koje su radile kao veze na terenu zbog čega su ljudi koji su se smatrali sigurnima padali u neprijateljske ruke. Neupućeni novinari i humanitarni djelatnici našli su se u jezivoj i pogibeljnoj situaciji sa strašnim krajem za one čije države nisu platile otkupninu. To je dojmljiva i emocijama nabijena istraga političkoga i zločinačkoga pothvata otmica tijekom uspona tzv. Islamske države u ratom opustošenoj Siriji. Spoj ekskluzivnih snimaka i privatnih razgovora s pregovaračima, istražiteljima, vezama na terenu, pa čak i trgovcem rabljenim automobilima uhvaćenim u ratnome vihoru gledateljima omogućuje praćenje tragova koji dovode do razotkrivanja užasnih posljedica dezinformacija kad su ljudski životi na kocki. Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 7. veljače s početkom u 20.05 dokumentarni film Kraj istine bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press