fbpx

Mirjana Mikulec o savršenim interijerima, industrijskom stilu i instant trendovima

Za portal Scena.hr…

Poznata dizajnerica interijera, Mirjana Mikulec, posjetila je New York iz kojeg se vratila puna inspiracije i dojmova. Mikulec u razgovoru za portal Scena.hr otkriva zanimljivosti iz svijeta dizajna interijera i poslovne planove

Scena: Posjetili ste New York.
Mirjana MikulecPosjet New Yorku već mi je dugo bio na popisu neostvarenih želja, no krajem prošle godine definitivno sam odlučila da ga moram posjetiti. Kćeri i supruga nije trebalo dugo nagovarati, a kad sam već išla, odlučila sam spojiti ugodno s korisnim pa sam povela i svoj vjerni snimateljski tim sa sobom. Svašta smo snimili i doista se veselim novoj sezoni koja počinje početkom listopada.

Scena: Što vas u arhitekturi i dizajnu u Americi fascinira?
Potpuno je drugačija od europske, samim time već je fascinantna. Ono što je definitivno prepoznatljivo i drugačije su popularni takozvani loftovi – veliki prozračni prostori, koji su nekada imali industrijsku namjenu poput primjerice tvornice, skladišta, a danas su originalni i jedinstveni stanovi. Odatle i trenutno vrlo popularan industrijski stil, kod nas je većinom poharao ugostiteljske objekte.

Mirjana Mikulec

Scena: Što za vas znači uređenje doma?
Daleko je to od onoga što se nekada, kad sam tek počinjala, svodilo na usklađivanje ukrasa ili boja.

Mirjana MikulecScena: Kako se inspirirate za uređenje nekog interijera?
Inspiraciju pronalazim posvuda, nekad je to nečija odjevna kombinacija, a nekad novi neistraženi grad koji posjetim. Sad sam trenutno u toj drugoj fazi, New York je doista posebno i impresivno mjesto, nimalo nalik ijednom drugom gradu koji sam vidjela.

Scena: Koja arhitektonska kultura je po vašem mišljenju najviše sklona funkciji čovjeku?
Mislim da je skandinavski dizajn, i to onaj baš izvorni oblik sa sredine prošlog stoljeća. Topao, udoban, estetski toliko privlačan, a opet toliko jednostavan i nenametljiv. Zvuči gotovo kao formula za savršen interijer.

Scena: Koji su vam najveći izazovi prilikom uređenja interijera?
Svatko od nas, pa tako i svaki klijent mog studija, ima već u svojoj glavi određenu viziju, kod nekoga je to jasnije izraženo, kod nekoga manje. Svi mi znamo što nam se sviđa, a što ne. Na meni kao dizajneru interijera jest da to prepoznam i u skladu s pravilima arhitekture i dobrog dizajna pretvorim u stvarnost. Napokon, samim time što smo svi mi različiti i potrebe nam nisu iste, svaki je moj projekt poseban izazov i drugačiji od prethodnog.

Mirjana MikulecScena: Je li bilo kakvih zgoda ili nezgoda prilikom uređenja?
Ima ih, naravno, pogotovo kad ta uređenja snimate! Tada, kao za inat, sve pođe po zlu! Napokon, na svakoj odjavnoj špici emisije pokažemo i kako to izgleda iza kamera, greške sa snimanja i slično, pa se svemu kasnije samo dobro nasmijem.

Scena: Smatrate li da se posljednjih godina promijenio ukus ljudi, i kakvu ulogu u dizajnu interijera ima digitalna tehnologija?
Definitivno jest. Kad se sjetimo kako su izgledali interijeri prije deset ili petnaest godina, jasno vam je da se i trendovi u interijerima itekako mijenjaju, bili vi toga svjesni ili ne. Samim time mijenja se i ukus, osobito kad je svaka informacija ili fotografija dostupna u nekoliko sekundi. Posebno sada u doba Instagrama ili Pinteresta svjedočimo instant trendovima koji haraju neko vrijeme i kasnije nestanu bez traga.

Mirjana MikulecScena: Koji su planovi u karijeri?
Nakon deset godina na hrvatskoj sceni, otvorila sam studio i u Londonu. Trenutno sam fokusirana na razvoj novih proizvoda i na organizaciju sajma, no dizajn interijera sam po sebi moja je velika ljubav i na koliko god različitih projekata radila. Volim reći da je otvaranje studija u Londonu svojevrsna kruna uspješnog desetogodišnjeg poslovanja mog studija za dizajn interijera u Hrvatskoj. Nakon toliko vremena steknete mnoštvo poslovnih kontakata i prilika u inozemstvu, pa je otvaranje inozemne podružnice MMI-ja bio logičan korak naprijed. S obzirom na to da me s Londonom vežu razni kontakti i poznanstva te klijenti, nisam dugo dvojila i zasad sam zadovoljna.

Scena: Kad ste se i zašto zaljubili u dizajn interijera?
Odmalena me prati interes za uređenje. Prvo sam eksperimentirala sa svojom sobom, s izrađivanjem ukrasa i slično, a s vremenom s to iskristaliziralo u konkretan i kontinuiran interes, pa kad je došlo vrijeme za odabir profesije, nisam previše dvojila. Sretna sam sa svojim odabirom.

Mirjana MikulecScena: Tko je na vas najviše utjecao?
Prva dizajnerica koja mi je i danas velik uzor je Kelly Hoppen. Poznata britanska dizajnerica interijera koja je sa šesnaest godina jednostavno odlučila da će se baviti s dizajnom interijera. Iako samouka, napravila je neke od medijski najeksponiranijih projekata te zapravo transformirala poimanje zanimanja dizajnera interijera. Danas je vlasnica golemog poslovnog carstva i volim se na nju ugledati. Mislim da je prava inspiracija za sve, ne samo za nas koji se bavimo ovim poslom.

Scena: Koji su svjetski noviteti, a koje ćete primijeniti i u Hrvatskoj?
Za ovaj ćete odgovor definitivno morati pričekati jesen – najnoviji trendovi i noviteti dolaze u Arenu Zagreb od 14. do 17. rujna, kad organiziramo novi sajam interijera InDizajn – Festival modernog doma. Upravo radim na novim kolekcijama proizvoda koje ću, nadam se premijerno pokazati upravo ondje!

Foto: Mirjana Mikulec priv. album