fbpx

Mladen Burnać – nikad ispričana priča

Ekskluzivno…

U ovom poslu te hvale, razapinju, obožavaju pa pljuju, pa si ‘in’, pa nisi, govori Mladen

Mladen BurnaćPjevač Mladen Burnać, snimio je pjesmu ‘Profesionalac‘ za mladu pjevačicu  iz Zagreba, umjetničkog imena Matea Thea (19). Za pjesmu  je prije nekoliko dana snimljen i spot, a redatelj spota je Dario Godič. Mladen je napisao glazbu i tekst te je izvršni producent cijelog projekta, a aranžman je radio Tihomir Preradović. U ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr Mladen se prisjetio početka svoje glazbene karijere te suradnje s tada još mladom glazbenom nadom Severinom, a koja je danas jedna od najvećih zvijezda u regiji. No otkrio je i zamke na glazbenoj sceni koje vrebaju mlade glazbenike koji se pokušavaju probiti na estradu.

Mladen BurnaćScena: Za mladu pjevačicu snimili ste pjesmu ‘Profesionalac’, kako je došlo do suradnje?
Mlada pjevačica Matea je već pola godine gost na mojim koncertima.  Odlučio sam joj pomoći u prvim koracima u karijeri jer sam zapazio da je jako talentirana i uporna te da ima šarm i hrabrost. Osim toga, pristojna je i fino odgojena pa na svakom nastupu brzo stekne simpatije publike i podigne atmosferu. Pjeva od malih nogu i jedina želja joj je biti pjevačica. Obećao sam joj da ću joj pomoći te sam i specijalno za nju napisao ovu veselu pjesmu koja je u skladu s njenim godinama, njenim stilom i nastupom.

Scena: Što očekujete od pjesme i mlade pjevačice?
Imam već puno iskustva u glazbi, znam što radim i vjerujem da će joj ova pjesma biti dobra odskočna daska u početku njezine karijere. A kao sama činjenica da vjerujem u nju je i ta, da se u njenom spotu pojavljujem i kao gitarista, bez obzira što sam već odavno poznato ime na glazbenoj sceni.
Hoće li pjesma postati veliki hit ili ne, to se zaista nikada ne zna, ali da će biti rado slušana i da će Matea s njom biti zapažena, u to sam poprilično siguran.

Scena: Koliko će joj vaše iskustvo na estradi pomoći u karijeri?
Po pitanju nastupa i koncerata, mislim da je već dosta toga prošla jer svaki nastup je u drugom gradu, neki klubovi su šminkerski, neki obični. Ima tu svašta i treba se znati prilagoditi u svakoj situaciji. Ja sam već odavno bio u svakakvim situacijama, tako da joj stalni nastupi mogu samo koristiti u budućoj karijeri. Naravno da je ona kao i svi glazbenici na početku karijere, veoma nestrpljiva i osjetljiva u vezi svega, ali ja je usmjeravam pravim putem i redovno joj govorim da se previše ne uzbuđuje oko ničega. U ovom poslu te stalno hvale pa razapinju, dižu u nebesa, pa pljuju, ogovaraju, obožavaju, ignoriraju, pa si odjednom opet in, pa nisi…. Jednostavno navikneš na sve i samo guraš po svome…

Scena: Koje su najčešće zamke na glazbenoj sceni za mlade glazbenike?
Kako za koga, ima tu svašta… i Matea se sretala s nemoralnim ponudama, kao i druge mlade pjevačice na početku karijere. Glavni je problem taj, što ne znaju tko je tko na sceni i kome se trebaju obratiti te zato redovno ‘naletavaju’ na nekakve ‘polulikove’, neke tipove koji se stalno tu nešto muvaju i kao nekoga poznaju. Takvi redovno traže protuusluge, lovu i slično, samo da te upoznaju nekoga jer oni kao ‘poznaju svakoga’. Gotovo da nema zgodne cure koja negdje zapjeva, a da joj odmah ne uleti neki tip koji je kao neki menadžer pa joj obećava svašta samo da je ‘obrlati’. Jednom sam slučajno naletio na nekog tipa koji je okolo mladim pjevačima prodavao neke pjesme i govorio kako on piše i snima pjesme i Oliveru i Tonyju i meni i drugima, što je bila besramna laž,  ali imao je dobru priču i prevario je mnoge mlade pjevače. Osim toga, mladi glazbenici nemaju nikakav plan niti strategiju rada, tako da vrlo brzo uletavaju u svakakve moguće loše dogovore, aranžmane, na koje gube puno vremena i truda i od kojih na kraju ne bude ništa pa mnogi brzo i odustaju i razočaraju se u sve. Na početku karijere je teško prihvatiti ozbiljnu činjenicu da za uspjeh treba puno, puno truda i puno godina rada.

Brze bananeScena: Na početku karijere u vašem spotu bila je Severina, a koja je danas jedna od najvećih zvijezda na sceni. Koliko je tada bilo lakše ili teže probiti se na glazbenoj sceni?
Severina je uz Ivanu Banfić i Sandija bila moja gošća  u bendu ‘Brze Banane’ u pjesmi i spotu ‘Oglasi’  iz 1991. godine. Naravno, po pitanju uspjeha Severina nas je do danas sve zajedno nadmašila više puta (neka se netko od ostalih iz te suradnje ne uvrijedi na ove moje riječi ako misli drugačije, to je samo moje mišljenje). Gledajte, to su bila druga vremena i tada je velika i prestižna stvar bila imati bend koji je snimio ploču (LP), tako da sam ja tada u toj suradnji bio malo istaknutiji jer sam bio ‘pjevač benda s pločom’. Ali Severinu sam i zvao na suradnju jer je i tada već bila zapažena u glazbenim krugovima. Teško mi je sada govoriti. Bila je činjenica da je i tada bila veoma hrabra, talentirana za showbiznis, stalno je vježbala pjevanje, ples, glumu. Bila je bistra i pametna te je imala svoj cilj i viziju što želi. Nismo se mi ništa pretjerano tada družili osim na snimanju pjesme i spota, ali i tom kratkom periodu jasno se vidjelo da je bila jako predana u onome što želi postići i osvajala je šarmom, kako publiku, tako i ljude iz posla. Bilo bi zaista čudno da nije uspjela. Mislim da je ona svakako naša Madonna i ja joj od srca čestitam i divim joj se što je već 20 godina stalno na vrhu, unatoč raznim ‘olujama’ koje su je napadale.
Pitali ste me je li tada bilo teže ili lakše uspjeti nego danas? Tko počinje, teško mu je. Mislim da je uvijek bilo teško uspjeti u bilo čemu, a tako i u pjevanju. Danas recimo svatko doma može snimiti neku pjesmu i internetom je poslati svima. Ali to je ništa jer danas ima u svakoj državi na stotinu raznih medija i vi se morate potruditi da svi baš o vama pišu i da iz nekog razloga svi emitiraju baš vašu pjesmu. Jer je to isto napravilo i na stotine drugih novih nada…. To je jako, jako teško. A prije je recimo bilo nemoguće doma snimiti pjesmu, nego si godinama ganjao izdavačke kuće, da baš tebi snime ploču. I prije je bilo teško.

Scena: Možete možda sada kao iskusan glazbenik pretpostaviti uspjeh mlade Matee?
Eh, to je teško i prehrabro prognozirati. U stvari nemoguće. Severina je svakako jedna, jedina i svakako jedinstvena. I to što je, nije postala preko noći. Mnoge su je pokušavale skinuti s trona i biti kao ona, pa ništa… Matea ima puno kvaliteta da bi mogla postati poznata pjevačica. Ali još je premlada i tko zna kojim će putem ići. Za sada su veliki i njezin trud i njezina želja da se bavi ovim. I meni je svakako drago da joj mogu pomoći jer je zaslužila. Svjestan sam da će joj moje ime pomoći da lakše otvori poneka vrata, ali kad ih otvori dalje je sve na njoj. Želim joj sreću. Samo neka bude uporna i bistre glavice.

NivesScena: Surađivali ste s Nives Celzijus.
Zanimljivo je kako su neke od najljepših Hrvatica na početku svoje karijere surađivale sa mnom na neki način. Tu je bila i Nives, koja se po prvi put pojavila u javnosti u mom spotu za pjesmu ‘Ne zovi mala policajce’, to je bilo 1998. godine, a ona je tada imala samo 16 godina. Nisam ja ‘pronašao’ Nives kako svi govore, već ju je redatelj spota Zoran Pezo negdje zapazio i doveo na snimanje. Pjesma je postala veliki hit preko noći. Nives je seksi i u isto vrijeme i provokativna i nevina te je kao takva oduvijek bila zahvalna za fotografiranje. Njezine fotografije  već 15 godina preplavljuju sve magazine i novine. Ako je Severina naša Madonna, onda je Nives svakako naša Pamela Anderson. Nives je i vlasnica najprodavanije knjige u Hrvatskoj. Poznajem je jako dobro, prijatelji smo, jako je volim i ona je predivna osoba. Jedna je Nives.

Scena: Planirate li nastaviti suradnju s Mateom?
To zaista ne znam. Svrha njezine karijere i je da se osamostali i snimi svoj album, radi svoje koncerte. Ali za sada, dok još nema dovoljno svojih pjesama, svakako će i dalje nastupati kao gost na mojim koncertima.

Scena: Koji ste joj savjet dali kao mladoj glazbenici?
Da se nikada ne obazire na kritike osoba koje su samo ljubomorne na nju jer se usudila istaknuti od ostalih. Jer najviše pametuju i kritiziraju oni neuspješni. A neka pažljivo sluša sve one koji su iznad nje i koji su dugo na sceni. Od njih samo može puno naučiti. I često joj ponovim svoju omiljenu poslovicu : “Ako si krenuo prema svom cilju, nemoj gubiti vrijeme da baciš kamen na svakog psa koji zalaje na tebe jer onda nikad nećeš stići do svoga cilja“.

Foto: Privatni album/Press