O Burger Festivalu Zagreb
Paleta hrvatskih okusa vs. drugih nacija na Burger Festivalu Zagreb
Scena.hr upoznat će vas s dojmovima mladih ljudi iz drugih kultura o Burger Festivalu Zagreb, koji se održava od 10. rujna do danas – 19. rujna, na Trgu Franje Tuđmana.
Sugovornici su za portal Scena.hr degustirali ukupno devet burgera na Burger Festivalu Zagreb: Kobaja, Đuragan, Vege Special, Krančito, El Toro, Gravy Special, Bacon Jalapeño papričica, Gospar i Crispy kapula burger.
Također, napravili smo usporedbu u paleti okusa Hrvatske i paleti okusa drugih nacija. Među njima bila je i Jinan iz Libanona koja je za Scenu.hr ispričala svoj dojam s Burger Festivala Zagreb.
– Degustirala sam devet burgera i najbolji mi je bio Kranči burger zato što ima puno povrća i sočno meso i umak mi je bio jako fin i ukusan. Najdraže jelo u Hrvatskoj su mi mlinci s piletinom zato što je baš ono specifično za Hrvatsku po paleti okusa, a od arapskih jela rekla bih Kubbeh i falafel što je dosta drugačije i isto jedna druga paleta okusa.
Lijepo mi je vidjeti te razlike između dvije zemlje. Jako volim začinjenu i ljutu hranu te mi se zbog toga svidio Kranči burger. Ima puno začina u sebi i bio je malo ljut što mi je taman po ukusu.
Navikla sam na dosta začinjenu hranu i svaki puta ovdje dodajem začina u restoranima kad dobijem hranu, no u ovaj burger nije trebalo ništa dodati – ističe Jinan te dodaje:
– Jako mi se svidjela i atmosfera burgerfesta jer je bilo puno ljudi i koliko sam vidjela bilo je čak raznih nacija što mi se jako svidjelo. Burger festival ima veliku ponudu raznolikih burgera, jedino bi bilo dobro možda da je bilo više opcija za vegetarijance i vegane.
Zanimala nas je i ta razlika između hrvatskih i arapskih jela.
– Najvidljivija razlika u hrvatskim jelima od one u Libanonu je definitivno u začinima. Ovdje je puno blaža hrana, uglavnom sol i papar, a u Libanonu imamo začin koji se zove Seven Spices. Dakle unutra ima sedam začina i svaka je hrana jako začinjena svim mogućim i naravno ljutog je okusa – kazala je Jinan za portal Scena.hr.
Nakon Jinan, svoj sud o burgerima dala je i Clea, koja se upoznala s jelima u SAD-u za vrijeme studiranja. Uz to je i vegan, pa nam je dala uvid u još jednu granu ljudske raznolikosti i odnos Burger Festivala Zagreb i veganstva:
– Za degustaciju na burgerfestu sam imala Vege burger i batat. Ako želite probati taj jedan Vege burger dođite, atmosfera je super. Živjela sam u Los Angelesu gdje su izmislili veganstvo i tamo skoro svaki restoran ima barem jednu vege opciju, samo što košta dolar ili dva više.
Ovdje ako ima vege opcija razlika u cijeni nije toliko velika, ako uopće postoji. Što se tiče dostupnosti veganskih proizvoda u Zagrebu, ona je sve veća. Ako ideš gledati za sebe restorane koji imaju vlastitu dostavu ili negdje za pojesti dok si na pauzi, nađe se – zaključila je Clea te naglasila:
– Vegetarijanstvo nije baš bio moj izbor, ali kad sam otišla u Ameriku jednostavno nisam jela normalnu hranu po našem standardu. Kad sam se vratila nakon dvije godine iz Los Angelesa nisam više mogla normalno probavljati hranu i nakon šest mjeseci u Hrvatskoj sam odlučila postati vegan.
Razgovarali smo i s Bornom Lukom, pesketarijancem, kojem se izrazito svidio Vege burger, a miris drugih burgera ga je navelo na kušnju degustiranja drugih, ne tako vege burgera. Upoznao nas je najprije s tim što je degustirao te zašto je postao pesketarijanac:
– Degustirao sam jedan jedini vege burger koji je bio u ponudi i krumpiriće od batata. Probao sam i krumpirovo pecivo s jednog burgera koji mi se izrazito svidjelo jer sam obožavatelj krumpirovog peciva. Nikad nisam prije požalio što sam pesketarijanac, ali u tom trenutku kad su ti burgeri zamirisali bilo mi je samo da još jedan put probam burgere.
Što se tiče vege burgera na Burger Festivalu Zagreb, svidio mi se moram priznati. Umjesto mesa bila je pljeskavica od soje i graha i bila je odlična zamjena za meso pogotovo teksturom. Volio bih da je bila samo više začinjena. Pesketarijanac sam zato što mi se više nije svidio okus mesa, koncept jedenja mesa. Prvo sam izbacio crveno meso, onda mi se piletina počela sve manje sviđati. Ne sviđaju mi se uvjeti u kakvim su držane životinje. Jednostavno se nisam osjećao ugodno. Definitivno bih ponovio dolazak na Burger festival – zaljučio je Borna.
I napokon, šećer na kraju! Razgovarali smo sa Zagrepčaninom Janom koji je zaista uživao u degustaciji burgera jer mu je ono jedno od omiljene hrane.
– Omiljeno jelo su mi kebab i burgeri, a omiljeni burger na Burger Festivalu Zagreb mi je Kranči. Jako mi se svidjelo što ima nachose što nisam nikad probao u burgeru i bio je jako ukusan, a nisam zapravo očekivao da će biti toliko dobar. Daleko najbolji od svih!
Volim uglavnom burgere koji su ljuti i puni sira (cheddar sir, fetta sir).
Preferiram začinjenu hranu i Kranči burger se super uklapa u moj ukus.
A od drugih kultura uživam u kineskoj i meksičkoj hrani. Specifično kod meksičke hrane sviđa mi se tortilja koje su mi jako ukusne – ispričao je Jan.
Za detaljnije podatke o burgerima na Burger Festivalu Zagreb možete pročitati u članku o Burger Festivalu Zagreb.
Piše: Petra Lazić
Foto: Scena.hr – Petra Lazić