fbpx

Oživljavanje Beethovenova zvuka s orkestrom Bečke akademije

Zagreb…

Dokumentarni film Oživljavanje Beethovenova zvuka

Oživljavanje Beethovenova zvuka

Hrvatska radiotelevizija, u petak 6. rujna 2019. godine, na Trećem programu (HRT – HTV3) ponovno prikazuje dokumentarni film Oživljavanje Beethovenova zvuka. Ovaj fascinantan dokumentarni film s orkestrom Bečke akademije i njihovim glazbenim ravnateljem Martinom Oživljavanje Beethovenova zvukaHaselböckom vodi gledatelje na glazbeno putovanje u Beč, na izvorna mjesta praizvedba i prvih izvedaba Beethovenovih simfonija i ostalih važnih djela. U tom procesu sviranje na izvornim glazbalima stavlja se u tonski kontekst prostora povezanih s određenim skladbama, a donose se i izvedbe pojedinih simfonija, ugrađene u povijesni itinerar.
Vidjet ćete kako su se i kada izvodila Beethovenova orkestralna djela za njegova života, i koje su razlike između tadašnje i današnje glazbene prakse. Na temelju brojnih anegdota i opisa izvedaba Beethovenovih djela film donosi sliku bečkoga glazbenog života s početka 19. stoljeća, u kojoj ne mogu izostati glazbene zanimljivosti, kao što su Beethovenov prikaz bitke Wellingtonova pobjeda ili Mälzelov mehanički trubač. Oživljavanje Beethovenova zvuka raznolika je i intenzivna dokumentarna majstorija kroz Beethovenov svijet zvuka i doživljaja.
Dokumentarni film Oživljavanje Beethovenova zvuka gledajte u petak 6. rujna na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 20.05 sati.

Foto: Press